Registracija Prijavite se

18 uzroka bola u karlici

28. 09. 2010.   |   

Šta je bol u karlici?

Pod bolom u karlici podrazumeva se bol u stomaku ispod pupka. Ovaj bol može biti simptom čitavog niza bolesti. Može predstavljati bezazleni znak plodnosti, poremećaj u varenju kao što je simptom iritabilnog kolona, ili upozorenje da se radi o životnoj opasnosti. U tekstu koji sledi, istražujemo 18 uzroka bola u karlici. U slučaju da imate simptome dole navedenih stanja, molimo vas da se konsultujete sa svojim lekarom radi odgovarajuće dijagnoze i terapije.

Upala slepog creva

Upala slepog creva ili crvuljka je upala tkiva u obliku cevi koja je povezana sa debelim crevom. Simptomi uključuju oštar bol u donjoj desnoj strani stomaka, povraćanje i visoku temperaturu. Ako imate ove simptome, odmah idite u hitnu. Inficirano slepo crevo mora se hirurški ukloniti ili će posle izvesnog vremena prsnuti i tako proširiti infekciju unutar stomaka. To dalje može dovesti do komplikacija opasnih po život.

Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona je hronični poremećaj varenja koji uzrokuje bol u stomaku, grčeve, nadutost i dijareju ili zatvor. Doktori ne znaju šta tačno uzrokuje ovo stanje. Međutim, postoje strategije kojima se kontrolišu simptomi, kao što su promene u ishrani, kontrola stresa, i lekovi za lečenje dijareje i zatvora.

Bolna ovulacija

Ako osećate bolno probadanje u sredini menstrualnog ciklusa, tj. između dve menstruacije, to može biti znak da ovulirate. Tokom ovulacije jajnik oslobađa janu ćeliju zajedno sa malo tečnosti i krvi, što može da iziritira unutrašnju površinu stomaka. Bol može da svakog meseca promeni stranu. Ovo stanje nema štetne posledice i obično bol prolazi za nekoliko sati.

PMS (predmenstrualni sindrom)

PMS se prepoznaje po naglim promenama raspoloženja i žudnjom za hranom. Takođe može da prouzrokuje stomačne grčeve, bol u krstima, glavobolje, osetljivost grudi i akne. Za sve ovo mogu se okriviti hormonalne promene. Stres, nedostatak fizičke aktivnosti, i nedostatak određenih vitamina mogu pogoršati simptome. Ako PMS ometa vaše svakodnevne aktivnosti, razgovarajte sa svojim doktorom. Promene stila života i lekovi često mogu biti od velike pomoći.

Menstrualni grčevi

Svakog meseca, materica izgradi sloj tkiva na svojoj unutrašnjoj strani, koji se zove endometrijum i za koji se embrion vezuje i tu raste. Ako žena ne zatrudni, taj sloj tkiva puca i napušta telo u vidu menstrualnog krvarenja. Menstrualni grčevi se mogu javiti kada se materica grči kako bi izbacila ovu krv. Grčevi se obično osećaju u donjem stomaku ili krstima i traju od jednog do tri dana. U ovom slučaju mogu vam pomoći utopljavanje stomaka i krsta, kao i lekovi protiv bolova koje možete kupiti bez recepta.

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća može dovesti do komplikacija opasnih po život i zahteva hitno lečenje. Dešava se kada se embrion veže za tkivo izvan materice, obično za jajovod, i tu počne da raste. Simptomi uključuju oštar bol u karlici ili grčeve (naročito na jednoj strani karlice), vaginalno krvarenje, mučninu i vrtoglavicu. Neophodna je hitna lekarska intervencija.

Zapaljenska bolest karlice

Jedna od najtežih komplikacija seksualno prenosivih bolesti je zapaljenska bolest karlice. Ova infekcija može da izazove trajna oštećenja materice, jajnika i jajovoda. To je čak najčešći uzrok neplodnosti kod žena koja se može preventirati. Simptomi su bol u stomaku, visoka temperatura, izraženo pojačan vaginalni sekret, i bol tokom seksa i mokrenja. Zapaljenska bolest karlice leči se antibioticima, a u teškim slučajevima operacijom.
Ciste na jajnicima (ovarijske ciste)
Folikul(opna) jajnika u sebi sadrži jajnu ćeliju koja sazreva, a za vreme ovulacije folikul jajnu ćeliju oslobađa. Ponekad se folikul ne otvari kako bi oslobodio jajnu ćeliju ili se ponovo zatvara kada je oslobodi i zatim se ispunjava tečnošću i na taj način formira cistu. Ovo je obično bezopasno i ciste same pucaju ne ostavljajući za sobom štetne posledice. Ali velike ciste mogu prouzrokovati bol u karlici, povećanje telesne težine i često mokrenje. Ciste na jajniku mogu se otkriti ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom.

Miomi materice

Miomi rastu na zidu materice i nisu kancerogeni. Uobičajeni su kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama i obično ne uzrokuju probleme. Međutim, neke žene osećaju pritisak u stomaku, bol u krstima, obilne menstruacije, bolan seks ili imaju problema sa zatrudnjivanjem. Razgovarajte sa svojim doktorom o terapiji koja bi umanjila ili uklonila miome.

Endometrioza

Kod nekih žena, endometrijum, odnosno sluzokoža materice, raste van metrice, na jajnicima, jajovodima, bešici, crevima i na drugim delovima tela. Kada dođe vreme menstruacije, sluzokoža puca ali nema kuda da napusti telo. Iako je ovo stanje retko kad opasno, ono može da prouzrokuje bol i ožiljke na tkivu i na taj način prouzrokuje teškoće u zatrudnjivanju. Za ovo stanje postoji terapija, ali se ne može trajno izlečiti.

Infekcije mokraćnih puteva

Infekcija mokraćnih puteva počinje kada u njih dospeju bakterije. Infekcija mokraćnih puteva može da prouzrokuje probleme bilo gde, od mokraćne cevi do bešike, i kroz mokraćovode skroz do bubrega. Simptomi uključuju pritisak u maloj karlici, kao i bolno i često mokrenje. Infekcija najčešće nije ozbiljna ako se na vreme leči. Ali ako se proširi na bubrege, može prouzrokovati trajna oštećenja. Simptomi infekcije mokraćnih puteva su visoka temperatura, mučnina, povraćanje i bol u jednoj strani krsta.

Kamen u bubregu

Kamenje u bubrezima nastaje kada so i minerali formiraju kristale koji se talože u bubregu i postepeno povećavaju. Kamenje može biti malo poput zrna peska ili veliko poput loptice za golf. Dok kamenje putuje iz vaših bubrega u bešiku, ono može izazvati iznenadan strahovit bol u stomaku ili karlici. Urin može poprimiti ružičastu ili crvenu boju od krvi. U većini slučajeva kamenje samo od sebe napušta organizam, ali u nekim slučajevima neophodno je lečenje. Zato konsultujte vašeg lekara.

Cistitis

Cistitis je hronična upala mokraćne bešike. Ovo stanje je praćeno bolom.Uzrok je nepoznat. Ljudi sa težim oblicima ovog stanja moraju da mokre nekoliko puta u toku jednog sata. Ostali simptomi uključuju pritisak iznad pubične oblasti, bolno mokrenje i bolove za vreme seksualnih odnosa. Cistitis je najčešći kod žena u 30im i 40im godinama. Iako za ovo stanje nema leka , postoje načini da se ublaže simptomi.

Polno prenosive bolesti

Bol u karlici može biti znak upozorenja da je u pitanju neka od polno prenosivih bolesti. To su najčešće hlamidija i gonoreja i one se često pojavljuju zajedno. One ne prouzrokuju uvek simptome, ali kada su propraćene simptomima, to su najčešće bol u karlici, bolno mokrenje, krvarenje između menstruacija i znatno pojačan vaginalni sekret. Treba se podvrgnuti terapiji kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije i prenošenje bolesti na partnera.

Spuštanje(prolaps) karličnog organa

Kako postaju starije, mnoge žene dožive neku vrstu spuštanja karličnog organa. Ovo se dešava  kada se neki organ, npr. bešika ili materica spušta u niži položaj. Ovo obično nije ozbiljan zdravstveni problem, ali ume da bude neprijatan. Najčešći simptomi su pritisak na vaginalni zid, osećaj težine u donjem stomaku, nelagodnost u preponama i krstima i bolan seks. Mogućnosti lečenja obuhvataju širok spektar, od specijalnih vežbi do operacije.

Sindrom tromboze(zgrušavanja krvi) u venama karlice.

Proširene vene se obično javljaju u nogama, ali nekada se mogu razviti i u karlici. Krv se zadržava u venama karlice i one postaju natečene i bolne. Ovo stanje naziva se sindrom tromboze vena karlice. Bol se pogoršava kada sedite ili stojite. Ležeći položaj donosi olakšanje. Ovaj sindrom može se lečiti minimalno invazivnim procedurama.

Hronični bol u karlici

Hronični bol u karlici javlja se u oblasti ispod pupka i traje najmanje 6 meseci. Može biti dovoljno jak da ometa vaš san, karijeru i odnose sa ljudima. Prvi korak ka rešenju ovih problema je da posetite svog lekara radi dijagnoze. Većina stanja koja smo naveli mogu se uspešno lečiti. Međutim, ponekad uzrok ovih bolova ostaje neotkriven. Ipak, vaš doktor vam uvek može pomoći da se osećate bolje.


Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • Julijana cvitanović

  11. 12. 2011. u 01:09

  Imam bolove u doljnjem stomaku 2,5mj centar boli je na sredini doljnjeg stomaka i kreće se prema rebrima,nogama,medjunožje,stražnjica,do konjena,članaka nisam mogla sjediti velike usne su bile bolne na dodir.boljele su me noge.čmar me bridi,imam subserozan miom u fundusu maternice 4,3 sa 5,5.BOLOVI SU SE JAVILI PRIJE GODIMU NAKON CB i uzv ginekolořkog pregledat i trajali bi 7-15 dana i skoro svaki mjesec.vjerujem da nisam adekvatno liječena bile su gljivice i ureaplazma 1.72010 i 26.6 sve je bilo ok .apstinent sam i sve mi je čudno.J.C

 • fatima taletović

  27. 01. 2012. u 16:55

  imam jake bolove u preponama to jest u predjelu jajnika te samo sam imala vaginalno bakterije a ostalo je sve u redu išla sam svim doktorima ali niko nezna od ćega me tu boli više puta su mi rekli da je kićma ali mene više boli u predjelu jajnika nego na leđima molim vas da mi odgonetnete šta bi moglo biti hvala.

 • dragana

  23. 07. 2012. u 12:20

  imam stalne bolove u donjem stomaku i krstima dali je to od policisticnih jajnika i mioma koji je velicine 5 cm

 • edita

  01. 10. 2012. u 00:13

  da li tup bol na dnu stomaka za vreme ovulacije moze znaciti da je doslo so oplodnje

 • Ceca

  01. 10. 2012. u 09:48

  To moze biti i simptom ovulacije. Potrebno je par dana da se oplođena jajna ćelija spusti u matericu i usadi se u zid materice. To ume da bude propraceno bolom. A ako imas bolove u toku ovulacije, najverovatnije je to bol zbog ovulacije, a ne trudnoće.

 • vesna pavlicevic

  05. 10. 2012. u 10:35

  imam ranicu na grlicu materice papanikolau je bio 3 grupa doktorica mi je predlozila biopsiju a ja ne zelim to hocu da to odstranim spaljivanjem molim vas recite mi sta mi je ciniti

 • Vera

  05. 10. 2012. u 18:10

  I ja sam imala isti problem. Doktor mi je prepisao vaginalete, pa sam radila kolposkopiju, međutim pokazalo se da nemam ništa sumnjivo, opet sam uradila papa i cekam rezultate. Da li ste vi radili kolposkopiju?

 • sanja

  27. 10. 2012. u 20:37

  Imam bolove u toku odnosa sa deckom,ne mogu da izdrzim,ima vec 8 meseci…

 • mira

  21. 12. 2012. u 00:02

  Imam bolove ispod pupka,to se javlja povremeno tako i ledja me bole,jel znate sta moze da bude uzrok?

 • dragana

  23. 09. 2013. u 18:03

  moze da bude upala grlica materice

 • nuka

  23. 09. 2013. u 20:33

  Imam bol ispod stomaka sa desne strane ali naiđe bol nije non stop moželi da je došlo do trudnoce

 • gordana

  10. 04. 2014. u 10:25

  imam s vremena na vreme probadanja u donjem delu stomaka.uz uredan kolposkopija papa takode.radila sam prosle godine uz abdomena takode je sve uredu.ponekad imam upale besike ali bol nije uvek vezan za to.nekada se desava kad su rezultati mokrace i krvan slika savim u redu.imala sam carski rez hitni(uspravni)pre pet godina.ginekolog tvrdi da je sve u redu a takode i internista .skroz sam sludena.bol je vise probadajuci bez neke najave i odredene duzine.imata li neke ideja sta bi moglo biti.unapred hvala

 • tijana

  29. 05. 2014. u 20:56

  Malopre sam bila na trcanju i toliko me je jako zaboleo stomak i udaralo mi je u noge i muka mi je bilo mislila sam da cu umreti. posle 15 minuta je proslo odjednom. prosla me je menstruacija,a bolelo me je kao da sam dobila, da sam trudna je gotovo nemoguce. sad mi je super. sta mi se desilo?

 • Sara

  09. 07. 2014. u 12:56

  Postovani,
  Imam povremeno (ne tako retko) probadajuci bol u donjem delu stomaka, sa leve strane..ne tako jak, ali je iritirajuci..Takodje imam bolove u ledjima,ali sa desne, skroz uz kicmu…takodje povremeno..Imam manji subseriozni miom na materici na sppoljnom zidu vec 8 godina..Neki ginekolozi mi savetuju operaciju, neki ne..Da li bi jos neki uzrok mogao biti? Hvala..Pozdrav!

 • Ivana

  30. 07. 2014. u 11:04

  Pocelo je nekim bezazlenim bolom u levom kolenu i blagim trnjenjem spoljne strane leve butine.Zatim je taj bol u kolenu postajao sve jaci kao i trnjenje.Poceli su da me bole zglobovi na rukama i nogama,uradila sam reumafaktore i sve je uredu:Bila sam kod ginekologa na pregled,sve je uglavnom dobro osim sto ja vec nekoliko godina bolujem od PCO sindroma.Sad osim bola u zglobovima i trnjenje leve butine,javio mi neverovatan bol u karlici i kukovima a pojavio mi se i iscjedak sa sukrvicom i traje vec nekoliko dana.Zakazala sam ponovni pregled kod ginekologa.Bilo bi mi zaista mnogo lakse da do tada dobijem Vase strucno misljenje! Hvala unapred!

 • zvezda

  05. 08. 2014. u 22:51

  Zdravo svima ja imam problem i me znam ni sama sta cu… Kasni mi menstruacijavec dvanaest dana,bila sam kod ginekologa i on mi nije rekao nista konkretno,cekam ultrazvuk pa cu kao znati…ali imam jake bolove u bubregu i dole u jajnicim i to vec jedno tri nedelje.. a nikakve simptome da je doslo do trudnoce… da li je neko imao slicno iskustvo… Hvala unapred!

 • sladjana

  11. 08. 2014. u 19:54

  imam svakodnevne bolove u nogama osecam da me boli unutar kosti od kolena na dole pa sve do tabana nebitno mije dali stojala ili hodala bole me a najvise osecam bol kada hodam uzbrdo i na stepenicama tako mije vec dva meseca a u zadnji deset dana kicma i cele noge me bole isla sam kod doktora pre mesec dana rekli sumi da su mi misici ukljesteni mecutim ni ta terapija koju pijem nista mi ne pomaze ja vas molim ako bi mogli dami odgovorite sta bi moglo da bude

 • fatima

  18. 11. 2014. u 16:56

  jaimam jake bilove ukrstima iumalomstomaku imamkandide ljecilasam nikako da izljecim mozelise sčime dase zalječe unapred hvalavam

 • ljubica

  21. 02. 2015. u 01:03

  svaki mesec posle menstrualnog ciklusa imam jake bolove u glavi,vrtoglavicu,temperaturu,bol u nozi posto sam porodjena carskim bol mi ide iz rane u desnu nogu. bol u ruci,stomaku,ledjima i bubrezima bila sam ko doktora oni su mi dali samo injekciju brufen. molim vas ako neko zna sta je neka mi kaze.

 • Ema

  05. 03. 2015. u 13:10

  sinoc me uzasno bolio stomak ne znam sto mi se to desava?Bolilo me s desne strane,ali poslije je bol prešla na želudac i to ne bas da boli vise kao probada ili žigucka ali doista jako.Cak sam osjetila i bol u nogama ispod koljena.danas sam na režimu,jer sam prije godinu dana aaperisala žuč pa sam mislila da je to razlog.Ipak ne znam šta vi mislite šta bi moglo biti?