Registracija Prijavite se

Bol u testisu – simptomi i lečenje

24. 02. 2013.   |   

Većina muškaraca radije ignoriše bol u testisima nego da ode kod lekara. Takođe, oni osete bol u testisima kad samo razmišljaju o tome – a kod mnogih postoji i stvaran razlog – od ciste do varikočela u skrotumu (kožna kesa u kojoj su smešteni testisi).

Koliko god možda želite da izbegnete posete lekarskoj ordinaciji, bol u testisima nije nešto što možete da zanemarite jer u suprotnom možete izgubiti testis ili njegovu funkciju. Postoji više razloga zašto ove polne žlezde u vašem skrotumu mogu boleti i nijedan od njih nije bezazlen. Ako predugo budete ignorisali simptome, može doći do tačke kada je potrebna operacija i uklanjanje testisa.

testisiUzročnici bola u testisima mogu biti:

 Hernije

Iako su kile sasvim uobičajene među muškarcima, većina momaka zapravo ne znaju šta su kile – oni samo znaju da je to nešto što ne žele. Možete dobiti kile u svim različitim mestima na telu, ali generalno, hernija nastaje kada deo masnog tkiva ili creva iscuri iz svog „pakovanja“ – često je to trbušni zid. Zamislite da je crevo za kobasicu na jednom mestu puklo i meso je iscurilo iz nje.

Dakle ukoliko osećate bol u testisima, razlog može biti indirektna ingvinalna hernija, koja se javlja na prevoju gde se butina spaja sa telom. Zašto to izaziva bol u testisima? Hernija putuje istim putem kojim su išli vaši testisi tokom formiranja vašeg tela dok ste još bili fetus.

Taj put počinje u stomaku i završava se u skrotumu, prateći put kojim su prošli testisi spuštajući se iz stomaka – u mošnice(skrotum), mestu gde osećate bol i nelagodnost.

Rak testisa

Evo dobrih vesti o bolu u testisima: to je retko simptom raka testisa. Samo 1 od 10 muškaraca sa rakom testisa oseti bol. Umesto toga, obično se otkrije kada obolela osoba ili lekar osete čvorić u testisima. Ali kod 10% muškaraca, bol u testisima je znak da se kancerogeni tumor razvio u testisima. To čak ne mora biti bolno – možete samo osetiti neprijatnost ili težinu u testisima ili oni postaju vidljivo veći i otečeni.

Ovi simptomi, pored bola u donjem delu leđa ili stomaku, tečnost koja se skuplja u skrotumu i osetljivost grudi sve su simptomi koje treba proveriti. Opšte pravilo: Ako osećate, vidite ili primetite bilo kakvu promenu u, na ili oko testisa, obratite se lekaru. Kada je reč o raku testisa, rano otkrivanje je jako važno.

 Torzija (uvrtanje) testisa

Neki izvori bola u testisima su hitni i ako ne dobiju hitan tretman, mogu da dovedu do gubitka testisa. To je slučaj i sa uvrtanjem testisa.

Torzija testisa nastaje kada se uvrnu testisi i semenovodi (koji se protežu od prepona do testisa) zato što nisu dovoljno dobro pričvršćeni. Smanjuje se protok krvi do testisa, a samim tim i kiseonik i hranjive materije. Ovo je vrlo bolan problem koji je najčešći kod pubertetlija, ali pogađa i decu do prve godine života. Kod dečaka u pubertetu u 50% slučajeva uvrtanje se dešava u snu, a može se desiti i prilikom sportskih aktivnosti, odnosno pokreta koji mogu izazvati uvrtanje. Hirurška intervencija je potrebna, u nekim slučajevima najkasnije do 6 sati posle uvrtanja jer u suprotnom testis može biti trajno izgubljen. Bol je jak i ne može se ignorisati.

Ako testis može biti spasen, on će biti vraćen na svoje mesto, a zatim prišiven za unutrašnjost skrotuma da bi se sprečilo buduće uvrtanje. Zatim se ista procedura radi i za drugi testis.

Hematočela (krv nakupljena u mošnicama)

Svi muškarci znaju koliko je udarac u testise bolan. Sekund posle udarca pomislite da ste izbegli bol, ali bol onda počinje da raste i osećate da vam se noge oduzimaju. Obično bol prolazi i sve je ok. Ali ponekad, takav direktan udarac u testise može uzrokovati druge probleme.

Direktan udarac može da izazove gomilanje krvi između zaštitnih slojeva oko testisa. To se zove hematočela.

Hematočela može da se jednostavno izleči odmorom i mirovanjem ili može zahtevati drenažu u okviru male hirurške intervencije istog dana kada se formira. To zavisi od nivoa nelagodnosti, kao i izvora krvarenja koji je izazvao hematočelu.

 Epididimitis

Epididimis je uvrnuta cev koja se nalazi u zadnjem delu svakog testisa. Kada bi se ispravila bila bi dugačka 6 metara. Služi za skladištenje i isporučivanje spermatozoida. Njena dužina omogućava ne samo da se više sperme tamo čuva, već joj takođe daje vremena da sazri.

Epididimis može da se upali. Pošto je on povezan sa testisima, može da dovede do zapaljenja epididimisa poznatog kao epididimitis. Najčešći uzrok je bakterijska infekcija.

Bakterije uglavnom dolaze iz jednog od dva različita izvora: polne bolesti, kao što su gonoreja ili hlamidija i crevni bacili. Ređi izvori zapaljenja su amiodaron, lek za srce i određene virusne infekcije, kao što su zauške.

Kada se epididimis upali, testisi uglavnom budu blago otečeni i crveni. To može biti veoma bolno, naročito tokom ejakulacije ili čak pražnjenja creva. Možete osetiti čestu potrebu za mokrenjem ili videti krv u spermi.

Dobra vest je da antibiotici obično reše problem. Međutim, ozbiljniji slučajevi mogu zahtevati operaciju kako bi se uklonio jedan deo epididimisa ili ceo epididimisa. Što duže čekate da posetite lekara, vaš problem će postajati sve ozbiljniji.

Varikočela

Da li u testisima imate masu koja na dodir liči na vreću crva kada stojite, ali nestane kad sednete?

Verovatno ste upoznati sa proširenim venama – otečenim ili zamršenim venama koje su najčešće prisutne u nogama. Varičele su druga verzija proširenih vena. To je proširenje vena unutar skrotuma koje prenose krv siromašnu kiseonikom nazad u srce. Ventili u venama su propali, a krv se gomila tamo gde ne bi trebalo.

Bol može da bude blag ili jak i teži da se pogoršava u toku dana. Kako varikočele rastu, sve je lakše uočiti ih. Ogromna većina varikočela javljaju se u levom testisu.

Srećom, varikočele se prilično lako leče upotrebo mlekova protiv upale ili operacijom kojom se uklanjaju začepljene vene.

Spermatočele

Ako osećate bol u testisima, postoji verovatnoća da je on uzrokovan cistama – spermatočelama – koje rastu unutar epididimisa.

Cista je benigna, a počinje kao nagomilane ćelije spermatozoida. U većini slučajeva su male i ne izazivaju nikakve simptome. Ponekad, međutim, postanu velike nekoliko centimetara, a u ovom trenutku, možda ćete osetiti težinu u testisima, nelagodnost ili čak bol.

Većinu vremena, spermatočele ne zahtevaju medicinski tretman. Lekar će želeti da periodično da proveri da li cista raste, kao i da li je kancerogena.Prepisuju se antibiotici ako imate tegobe, a u ekstremnim slučajevima, spermatočela se može ukloniti, iako postoji značajan rizik da će pacijent postati neplodan.

 Orhitis

Orhitis je bolno oticanje testisa koje može biti izazvano epididimitisom. Takođe je često izazvan nekim tipom bakterijske ili virusne infekcije, kao što su zauške, bruceloze i neke polno prenosive bolesti.

Znaćete da imate orhitis ako imate groznicu, krv u spermi, i pogoršavanje bola kada se penis ili testisi pomeraju, kada o njima razmišljate ili ih neko spomene u razgovoru.

Važno je da se brzo pristupi lečenju. Lekar će potražiti izvor otoka. Lečenje može da se sastoji od antibiotika i lekova protiv upale i oticanja.

Nažalost, orhitis izazvan zauškama ne može da se leči, a može da dovede do steriliteta. Dečaci mogu da iskuse skupljanje testisa kada dobiju orhitis izazvan zauškama. U drugim slučajevima ovo stanje se uglavnom leči uspešno.

 Kamen u bubregu

Iako izvor bola – kamen u bubregu – nema veze sa testisima, bol osećate kao da je problem u testisima. Kamen u bubregu formira se u bubrezima od urinarnih kristala.

U većini slučajeva, možete proći bez tretmana (ali ne i bez lekova protiv bolova). Pićete dosta vode – i onda trpeti bol koji dolazi kada mali kamen prelazi iz bubrega u bešiku, a potom izlazi preko vaše mokraćne cevi.

 Pucanje testisa

Postoji zaštitna folija koja okružuje testis poznata kao tunica albuginea. Pucanje testisa je izazvano cepanjem ove membrane koje izaziva curenje krvi u mošnice. Uzročnici su spoljne traume, udarci.

Imate 72 sata za operaciju – u 4 od 5 slučajeva testis se može spasiti ako reagujete na vreme.

Ne zaboravite da je brza reakcija na bol u testisima od ključnog značaja za krajnji ishod.

 

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • ssasa986vr

  12. 10. 2013. u 10:58

  Imam problem na levom testisu imam kao dodat jos jedan oni su spojeni dok kod desnog nemam nista, to mi je odkad znam za sebe recite mi sta je to? Hvala. Inace radim u vojsku imao sam 2 pregleda i u krvi nemam nista i skoro sam opet dao krv i nista!

 • admin

  13. 10. 2013. u 10:07

  Ssasa986, kako bi se utvrdilo o kom problemu je reč, posetite urologa.

 • Anonimni

  02. 11. 2013. u 19:06

  imam blagi bol u lijevom testisu,koji se povremeno prenese i na desni.bol je tup,malo neprijatan.sta da radim,da li je opasno,po vama?

 • admin

  04. 11. 2013. u 00:02

  Anonimni, savetujemo posetu urologu kako biste otklonili sumnje koje vas muče. Istraživanje putem interneta vam može doneti samo još veću konfuziju i neće dovesti do pravog rešenja problema.

 • Milos

  05. 11. 2013. u 11:22

  Postovanje,
  imam blagi bol u desnom testisu vec par dana i ujedno me boli i desna noga i donji desni deo ledja. Testis je normalne velicine i nema nikakvih kvrzica na njemu pa mi treba Vas savet sta prvo da preduzmem da li da se javim lekaru opste prakse pa da uzmem uput za urologa pa da cekam ko zna koliko na ultra zvuk (ukoliko misliti da nije hitno) ili da idem privtno da to resavam. Hvala.

 • Anonim2

  14. 11. 2013. u 16:37

  Poštovani, imem povremeno oštar bol u levom testisu koji traje jako kratko. Šta bi moglo biti u pitanju? Posetiću urologa svakako, ali šta mogu sve da očekujem? Hvala.

 • stefan

  14. 11. 2013. u 21:52

  imam bol u lijevom testisu vec duze vrijeme , onda je odjednom nestao , pa se opet pojavio .isao sam kod urologa on kaze prehlada hladno vrijeme je bilo tada.ok. proslo je mjesec dana bol je i dalje bio tu ,ne stalno ali se oseti tubi ali i ponekad i ostri bol ..bio sam da snimam ultrazvuk sve ok i da bol se proteze duz lijeve noge..sta moze biti ?

 • djoko

  05. 12. 2013. u 23:24

  imam jednu kvrzicu izmedju testisa i penisa sa desne strane,bol je jak i kada sjedim i kada hodam

 • Varikocela

  08. 12. 2013. u 09:59

  Vec godinu dana imam bol na levom testisu, a povremeno i na desnom. Urolog mi je dijagnostikovao varikocelu, i rekao da nema potrebe da je operisem jer mi nije uticala na spermogram. Na pitanje sta da radim sa bolom,i kako da ga se resim, ogdovorio mi je da je sve to u mojoj glavi i da pijem diklofen. Malo mi je sumnjivo bilo to sto sam ja osecao bol i pre nego sto sam saznao da imam varikocelu, pa nisam imao zbog tega da umisljam bol. Mene i dalje boli, i brine me mogucnost da postoji negi dodatni problem pored varikocele, a da to urolog nije primetio. Bilo kakav savet bi bio koristan.

  Hvala

 • grejac

  10. 12. 2013. u 20:08

  utvrdjeno je da imam preponsku kilu ali na levom testisu u gornjem delu pojavile su mi dve izrasline kao cvorcici,testisi su uredne velicine osecam blagi bol da li se radi o tumor testisa ili necem drugom

 • Dovla

  12. 12. 2013. u 13:56

  imam bol u desnom testisu i imam bolu u preponama napipao sam u preponam imam neke kruzice…. sta bi to moglo biti … da li zna neko ?

 • dino

  31. 01. 2014. u 07:51

  PItanje da li je Varikocela smeta kada radite ljekarski za Posao posto u mene je bas vraca crvica u lijevom testisu

 • dino

  31. 01. 2014. u 07:51

  imam Varikocelu u lijevom testisu bas kao vrecu crvica a sada da li je to problem za ljekarsko uvjerenje za posao

 • Plavi

  08. 02. 2014. u 19:37

  Imam bolu u lijevom testisu koji je jako malen i cijev koja ide u stomak je zadebljana i takođe bolna.Testis mi je bio do puberteta u stomaku,i onda se sam spustio ali ostao je malen i mislim da ne funkcionira.Mogu ga rukom vratiti gore.Imam 45 god i imam djecu desni je normalan ostalo funkcionira.Obično je bolan ako nosim usko i na dodir.

 • rusher

  23. 04. 2014. u 17:42

  Bio sam kod doktora i zadrzali su me u bolnici dva dana, rekli su mi da mi se testis uvrnuo ali da se vratio i da stoji kako treba ali i dalje imam bol sad dal je to zbog uvrtanja i koliko dana treba da prodje da bi prestao bol i spao otok?

 • Oliver

  05. 05. 2014. u 19:23

  Mene u toku dana,boli levi testis(bol nije veliki),a posle prestane?Da li je ovo opasno?

 • VLADIMIR

  20. 05. 2014. u 19:28

  Svaki put kad me neko napuca loptom uvek me zaboli levi testis. To mi se desilo 30 puta mozda i vise. I sad mi je levi testis veci odnosno duzi od desnog. Molim vas recite jel imam neki problem ? Hvala

 • VLADIMIR

  20. 05. 2014. u 19:30

  Svaki put kad me neko napuca loptom uvek me zaboli levi testis. To mi se desilo 30 puta mozda i vise. I sad mi je levi testis veci odnosno duzi od desnog. Molim vas recite jel imam neki problem ? Hvala unapred.

 • Stefan

  21. 05. 2014. u 16:29

  Ja imam bol na vrhu testisa, gde se semenovod spaja sa testisom. Sta bi to moglo biti?

 • sloba

  09. 08. 2014. u 05:23

  Dobar dan, imam 25 godina, jos odavno sam opipo na desnom testisu, da pored njega ima jos jedan mali testis, ne boli me, nemam nikakvih problema, na levom nemam nista, da li mozete da mi obijasnite o cemu se radi? Od kad znam za sebe imam to.. Hvala

 • Anonimni

  08. 09. 2014. u 23:31

  Pozdrav imam jedan problem koji me muci vec godinama, u levom testisu kad opipam imam kao sitna zrnca da se osecaj pod ruku dok u desnom mnogo manje?

 • IGOR

  08. 11. 2014. u 23:26

  Poštovani, imam povremeno oštar bol u levom testisu koji traje jako kratko. Šta bi moglo biti u pitanju?

 • IGOR

  09. 11. 2014. u 00:13

  imam kratkotrajan bol u levom testisu kaji se događa svakih minut do 2.Šta bi to moglo biti u pitanju?

 • adna

  21. 11. 2014. u 17:56

  moj muž je prije 5 godina operirao preponsku herniju koja mu se spuštala u desni testis i od tada mi nemamo normalan ili gotovo nikakav sex jer on ima konstantno bolove u tom testisu i nemože da da izdrži spolni čin išli smo doktoru i on kaže da je sve ok radio UZ i kažu da je dugo imao tu herniju i da je za posljedicu ostao bol koji će osjećati do kraja života imali pomoći za njega on je 1968 godište pozz

 • Petar

  24. 11. 2014. u 00:12

  Zdravo, imam 17 god. Osecam male kvrzice poput krvnih sudova, vena na dodir i po clanku i drugim izvorima mislim da su u pitanju ciste, jer su te kvrzice povrsinske i a nekad imam nadrazaje ili blag bol u testisu. Hvala unapred!

 • Srbislav

  28. 11. 2014. u 12:17

  28 Nov 14
  Srbislav
  Postovani Doktore,
  zaista mi je potreban savet,jer mi tegobe neprolaze.
  Imao sam Epidimititis subacuta sa Varicocoella I.sin.gr.II,levi epidim na ultrazvuku 6mm uz virt.hidrocelu kalibra do 2,2mm.Terapija je bila 10 dana dovicin i kapsule Dexomen 2×1,posle tih deset dana na sledecem pregledu EHO -oba testisa normalnog oblika i velicine,homogenog parenhima,nema hidocele,levi epidim 6-7mm.
  Dijagnoza Epididymitis subacuta.Terapija Citeral 2x500mg,10 dana i posle toga netrebam doci na kontrolu.Ja sam sve ovo ispio,epidim je ostao zadebljan ali me nije boleo,sada 10 dana posle terapije antibioticima mene je pocelo ponovo da boli pa Vas iskreno molim za pomoc,sta dalje da radim,sta da pijem,popio sam mnogo antibiotika za kratko vreme,a epidim i dalje boli.Molim Vas za savet i pomoc.
  Spostovanjem,
  Srbislav.

 • Filip

  28. 11. 2014. u 15:06

  Postovani imam problem vec 2 dana me blago boli desni testis..kad opipam oseca se neka zila,dok na levom nema nista niti me boli imao sam problema sa zatvorom pre ovog. .zanima me vase misljenje o ovome i dal se ovo moze leciti lekovima ili mora hirurska intervencija ? Hvala Vam unapred …

 • dejan

  07. 12. 2014. u 22:15

  Dobro vece,imam isti problem kao i anonimni,molim da mi odgovorite.

 • mrki

  07. 12. 2014. u 22:18

  desni testis mi se uvecao nista nisam osjecao do prije nekoliko dana sada me poceo i da boli nisam isao ljekaru neznam sta da radim

 • Draganac

  18. 12. 2014. u 14:47

  Pre skoro 10 godina slučajno sam povredio desni testis vozeći bicikl,kasnije sam išao na ultrazvuk testisa u sve je u redu,a li mene često povremeno pomalo boli,šta bi mogao biti problem i šta da uzimam od lekova ili nekih masti.Bojim se dazbog toga udarca budem imao problema sa plodnošću,ili nema straha,šta mislite da li da odem na spermogrgram tj spermotest?Imam 40 god

 • Petar

  05. 01. 2015. u 13:37

  Isti problem kao i djoko, između testisa osecam nesto, bol je umeren, ali ne neprimetan..inace hvala vam puno..delom zbog vas sam otkrio varikocele na levom testisu..hvala i ako moze nekki odgovor.

 • Peca

  25. 03. 2015. u 20:55

  Imam problem sa desnim testisom, Kada mi je penis u erekciji neko duze vreme, Desni testis otekne i postane tvrd malo crvenkast i boli me. Inace operisao sam oba testisa i 2 bruha davno i bio kod svog lekara koji me je operisao i rekao mu ovaj problem on mi je rekao da su mi pokidani neki nervi i tako dalje i da ce me proci vremenom.

 • Gt

  29. 03. 2015. u 23:27

  Dobar dan, hteo bi vas pitati, pored levog testisa kao da imam jos neku cistu ili već sta Neznam, otprilike veličine kao testis, sta trebam uraditi i gđe ići, dali je opasno ili ne? Hvala puno