Registracija Prijavite se

Bolovi u stomaku u trudnoći

09. 04. 2012.   |   

Da li je normalno osećati bol u stomaku za vreme trudnoće?

Mnoge trudnice se  žale na povremenu nelagodnost u stomaku. Iako bol u stomaku može biti bezopasan, on takođe može biti znak ozbiljnog problema. Jak ili uporan bol u stomaku nikada ne treba ignorisati.

U nastavku ćemo opisati najčešće uzroke bola i nelagodnosti u stomaku tokom trudnoće, ali ne pokušavajte da sami sebi dajete dijagnozu. Ukoliko imate bol u stomaku ili grčeve uz tačkasto krvarenje, krvarenje, temperaturu, drhtavicu, vaginalni sekret, slabost, nelagodnost dok urinirate, ili vam je muka i povraćate, ili ako bol ne prestaje ni posle nekoliko minuta odmora, obratite se lekaru ili ginekologu.

Šta može da izazove bol u stomaku tokom trudnoće?

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća se dešava kada se oplođena jajna ćelija usadi izvan materice, obično u jednom od jajovoda. To može izazvati grčeve i druge simptome u ranoj trudnoći.

Ako se ne leči, vanmaterična trudnoća može da bude opasna po život. Pozovite svog lekara odmah ako imate bilo koji od sledećih simptoma: bol ili osetljivost u stomaku ili karlici, vaginalno krvarenje ili tačkasto krvarenje (može biti crveno ili braon, obilno ili oskudno, neprekidno ili povremeno), bol u ramenu ili bol koji se pogoršava tokom fizičke aktivnosti ili dok praznite creva ili kašljete.

Ukoliko jako krvarite ili imate znake šoka (kao što su ubrzan puls, vrtoglavica, nesvestica ili bledilo, ako vas preliva hladan znoj), pozovite 94.

Pobačaj

Pobačaj je prekid trudnoće u prvih 20 nedelja.

Simptomi pobačaja

Vaginalno tačkasto ili obilnije krvarenje je obično prvi simptom, zatim bol u trbuhu nekoliko sati do nekoliko dana kasnije. Krvarenje može biti slabo ili obilno. Možete osećati bolne grčeve, blag ili ošatr bol, bol u krstima ili pritisak u karlici. Odmah idite kod lekara ako imate ove simptome.

Prerani porođaj

Ako dođe do prevremenog porođaja, kontrakcije i širenje grlića se javljaju pre 37. nedelje trudnoće.

Pozovite svog lekara ili babicu ako imate bilo koji od sledećih simptoma u drugom ili trećem tromesečju (do 37. nedelje):

Prevremeno odvajanje placente (posteljice)

Odvajanje placente je stanje potencijalno opasno po život u kome se posteljica odvaja od materice, delimično ili u potpunosti, pre nego što se beba rodi.

Postoje velike varijacije u simptoma. Odvajanje placente može ponekad izazvati iznenadno krvarenje, ali u drugim slučajevima, dolazi do krvarenja koje se ne može uočiti na prvi pogled, ili dolazi do blagog ili tačkastog krvarenja. Ako pukne vodenjak, iz vagine izlazi krvava vodenasta tečnost.

Mogući su osetljivost materice, bolovi u leđima, ili česte kontrakcije, materica može da se zgrči ostane tvrda – to izgleda kao grč ili kontrakcija koja ne prolazi. Možda ćete primetiti da je beba manje aktivna. Potrebna je hitna medicinska intervencija.

Preeklampsija

Preeklampsija je kompleksan poremećaj u trudnoći koji izaziva promene u krvnim sudovima i može da utiče na veliki broj organa, uključujući jetru, bubrege, mozak, i placentu. Dijagnoza preeklampsije se daje ako trudnica ima visok krvni pritisak i proteine u urinu posle 20 nedelja trudnoće.

Simptomi mogu da uključuju oticanje lica ili nadutost oko očiju, oticanje u rukama, i prekomerno ili iznenadno oticanje stopala i gležnjeva. Ovo zadržavanje vode može dovesti do brzog povećanja telesne težine.

U teškim slučajevima preeklampsije, javllja se jak bol ili osetljivost u gornjem delu stomaka, glavobolja, problemi sa vidom (kao što su zamagljen vid ili uočavanje tačaka u vidnom polju) ili mučnina i povraćanje. Ako imate simptome preeklampsije, pozovite odmah svog lekara ili babicu.

Infekcije urinarnog trakta

Trudnoća čini ženu osetljivijom na infekcije urinarnog trakta svih vrsta, uključujući i infekciju bubrega.

Simptomi infekcije bešike mogu da uključuju bol, nelagodnost, ili peckanje pri mokrenju; nelagodnost u karlici ili bolove u donjem abdomenu (često neposredno iznad pubične kosti), a često i nekontrolisanu potrebu da piškite, čak i kada postoji veoma malo urina u bešici, kao i mutan, smrdljiv, ili krvavi urin. Odmah idite kod lekara jer ako se ne leči, infekcija bešike može da dovede do infekcije bubrega i prevremenog porođaja.

Znaci da se infekcija proširila na bubrege – i da treba da idete kod lekara – su visoka temperatura, često uz drhtanje, jezu ili znojenje, bol u donjem delu leđa ili ispod rebrara, na jednoj ili obe strane, bol u stomaku, mučnina i povraćanje, i gnoj ili krv u mokraći.

Ostali uzroci

Mnogi drugi zdravstveni problemi mogu izazvati bol u stomaku, bilo da ste trudni ili ne. Neki od najčešćih uzroka bola u stomaku su stomačni virusi, trovanje hranom, upala slepog creva, kamen u bubregu, hepatitis, bolesti žučne kese, pankreatitis, fibroidi, i opstrukcija creva.

Blesti žučne kese i pankreatitis nastaju kao posledica kamena u žuči, i češće se javljaju baš tokom trudnoće. Fibroidi mogu rasti u trudnoći i izazvati nelagodnost. A pritisak materice koja raste na postojeće ožiljke crevnog tkiva može izazvati opstrukciju creva (zatvor), i to najčešće u trećem tromesečju.

Koji su najčešći uzroci bezopasnih nelagodnosti u stomaku?

Nije svaka nelagodnost u stomaku znak ozbiljnog problema tokom trudnoće. Na primer, možete osetiti grčeve za vreme ili odmah nakon orgazma. Dokle god su grčevi blagi i kratkotrajni, to je savršeno normalno.

Ali zapamtite, ako niste sigurni šta se dešava ili je nelagodnost uporna ili teško podnošljiva, igrajte na sigurno i idite kod lekara.

Gasovi i nadimanje

Bolovi zbog gasova i nadutosti u trudnoći javljaju se zbog hormona koji usporavaju varenje kao i zbog pritiska vaše rastuće materice na želudac i creva.

Zatvor

Zatvor je još jedan čest uzrok nelagodnosti u stomaku tokom trudnoće, jer hormoni usporavaju kretanje hrane kroz digestivni trakt (sistem za varenje), a materica pritiska rektum (poslednjih 12-15cm debelog creva, na kraju rektuma je čmar).

Bol okruglih ligamenata

Bol okruglih ligamenta je obično kratak, oštar, probadajući bol ili dugotrajniji tup bol koji osećate na jednoj ili obe strane donjeg stomaka ili duboko u preponama, i obično počinje u drugom tromesečju. To se dešava kada se ligamenti koji drže matericu u karlici rastežu i zgušnjavaju kako bi mogli da izdrže sve veću veličinu i težinu materice.

Možete osećati kratko probadanje ako iznenada promenite položaj, npr. kada ustajete iz kreveta ili sa stolice ili kada kašljete, okrenete se u krevetu, ili izlazite iz kade. Ili možete osetiti tup bol posle naročito aktivnog dana, ako ste puno hodali ili radili neku drugu fizičku aktivnost. Idite kod lekara ako tegobe ne prestanu nakon što se odmorite.

Brakston Hiksove kontrakcije

Negde posle sredine trudnoće, možda ćete početi da primećujete povremeno stezanje u materici. Pre 37. nedelje, Brakston Hiks kontrakcije se retko dešavaju, i u suštini su bezbolne.

Obratite se lekaru ako su kontrakcije praćene bolovima u donjem delu leđa, ako osećate više od četiri kontrakcije u jednom satu (čak i ako vas ne bole), ako dolaze u redovnim intervalima, ili ako imate bilo kakve druge simptome prevremenog porođaja.

Kada ste blizu vašeg termina, grčevi mogu biti znak da se porađate.

Šta da uradim da ublažim bol u stomaku u trudnoći?

Evo nekoliko saveta za tretiranje bezazlene nelagodnosti u stomaku:

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • mara

  29. 06. 2012. u 16:14

  bol u predelu bubrega i vaginalni bol u isto vreme?

 • Anonimni

  19. 07. 2012. u 22:35

  isto to osecam.. u ranoj trudnoci

 • mimi

  13. 08. 2012. u 18:08

  Osecam bolove u dodjem delu stomaka,mislim da su jajnici ali ipak ne znam.

 • Sandra

  13. 08. 2012. u 22:48

  Da li je bol koji oscate jak? Koliko dugo traje?

 • Jovana

  13. 08. 2012. u 22:53

  U vagini se nalazi mnogo nervnih ćelija, moguće je da se telo prilagođava…

 • Loko

  13. 08. 2012. u 22:55

  Mislim da je to normalno, mnoge zene iskuse taj bol u trudnoci. Za svaki slucaj, obratite se ginekologu…

 • Rajna

  13. 08. 2012. u 22:59

  Razlog za zabrinutost je ako imate bolove u vagini i pocnete da krvarite.

 • bbbbb

  21. 08. 2012. u 22:23

  u sestoj sam nedelji trudnoce i osecam blage bolove u stomaku malo me to plasi

 • Anci

  23. 08. 2012. u 14:45

  bbbbb, kao sto je neko vec ovde rekao, blagi bolovi ne bi trebalo da te plase, tvoje telo se prilagodjava trudnoci pa otud blagi bolovi. Ako se bolovi povecavaju ili ne prestaju, to je onda vec razlog za zabrinutost. Najbolje je u svakom slucaju otici kod ginekologa i uveriti se 100% da je sve u najboljem redu. Stres nije dobar za bebu, nemoj da se nerviras uzalud :)

 • Anonimni

  14. 09. 2012. u 18:58

  ovdje i buduce tate mogu da pisu i budu zabrinuti,obicno forumi dosta pomazu, bar psihicki, istrazujem oko blagog krvarenja u ranoj trudnoci, 7. nedjelja, plod se potpuno normalno razvija, dr. je prepisao utrogestan i mirovanje, od uzroka je naveo blage kontrakcije materice…, pa ako neko ima nesto o tome da prokomentarise, hvala.

 • Anonimni

  03. 10. 2012. u 10:55

  ja imam blage bolove pri dnu stomaka i u krstima

 • Anonimni

  25. 10. 2012. u 17:30

  i ja imam blage bolove pri dnu stomaka,pa me to plasi.

 • jeca

  31. 10. 2012. u 15:08

  meni treba savet, muz i ja smo radili na bebi ali tri,cetiri dana pred cikljus sam imala sekret roze boje uvece se to povecalo da bi osvanula sa strasnim bolovima u krstima i jakim krvarenjem 24h da bi se posle smirilo i posle 48h nestalo samo s epojavio braon iscedak, ja i dalje imam problema s anapetim grudima, gadjenjem na mirise i nom stop sam gladna sto je kod mene retkost uvece se budim sa blagom mucninom u zelucu i potrebom za hranom nije bitno sta samo da pojedem a onda kad uzmem zalogaj ne mogu muka mi. Betu sam radila jako rano pa nije bila povisena, ne znam jel moguce da ako sam bila trudna ta trudnoca posle onako jakih bolova opstane? Inace u principu imam par puta godisnje jako bolne cikluse ali mi nikada ciklus niej trajao ovako kratko. Zaboravih da napomenem da su mi izasle bubuljice potkozne po licu i vratu koje su se malo povukle. Hvala Vam unapred

 • marina

  26. 01. 2013. u 19:22

  marina
  26.01.2012.u 18:20
  trudna sam cetvrti mesec imam jake bolove u donjem delu stomaka,jako se plasim neznam sta da radim?

 • DADA

  14. 02. 2013. u 23:43

  37 nedelj sam imam bolove u dnu stomaka umor neznam sta raditi prva mi je trudnoca

 • Mila

  15. 02. 2013. u 11:48

  Verovatno se beba malo spusta i sprema se za rodjenje:) Idi kod ginekologa, u ovom stadijumu trudnoce trebalo bi ici kod ginekologa jednom nedeljno.

 • lina

  10. 06. 2013. u 17:16

  Cao ljudi jel moze neko da mi pomogne kasnimi menzis 15 dana tek danas samosetila bolove i donjem delu stostomaka.isto grudi su mo napete i bolne jel se radi mozda za trudnoca? Molim za savjet

 • admin

  11. 06. 2013. u 00:58

  Lina, moguće je da ste trudni.
  Uradite test na trudnoću i budite sigurni da li se radi o trudnoći.

 • ica

  18. 09. 2013. u 09:33

  prvi put sam ovde,htela bi da bvas pitam,imam neki neprijatan bol na trenutke u stomaku I blago peckanje dole…prosle nedelje sam uradila test,i pozitivan je….

 • Sandra

  26. 09. 2013. u 02:17

  Cao, i ja Sam pre dva Dana uradila test I saznala da sam trudna. Imam mucninu koja traje po ceo dan, kao I malaksalost. Pretpostavljam da sam trudna oko 5nedelja, danas sam osetila nelagodnost u donjem delu stomata kao I u krstima. Osecaj Je kao da mi jajnici pulsiraju. A osecam povremeno I bubreg. Pregled mi Je zakazan trek za sledecu nedelju.. Da li Je moze nesto ozbiljno da bude ili je Sve to normalno? Hvala.

 • ana

  21. 03. 2014. u 16:34

  u 12-oj sam nedelji trudnoce i imam blage bolove u donjem stomaku dr kaze sve ok na poslednjoj kontroli .Dali treba da se plasim

 • admin

  22. 03. 2014. u 20:28

  Ana, pratite isključivo uputstva i savete lekara.

 • Bendzi

  09. 05. 2014. u 08:55

  Ja sam u 7 nedelji i imam bolove kao pred mensis u donjem delu stomaka ka preponama, a povremeno mi trnu i noge. Treba li brinuti.
  P.s. Inace lekar mi je rekao da je sve u redu. Poz

 • milica

  14. 05. 2014. u 23:42

  imam bol u vagini,bolovi su se danas pojavili i traju dve do tri sekunde.posto mi je ovo prva trudnoca plasim se da nije nesto ozbiljno.da li je neko imao slicnih problema?

 • suzana

  25. 05. 2014. u 16:51

  Zdravo evo i mene… Ja imam bolove vec 3 meseca usla sam u r i dalje imam bolove u donjem delu stomaka pijem utrogestan 3×1 i primala sam injekcije rogesteron nista mi to nije toliko pomoglo . I dalje imam bolove neko kaze da je to normalno zbog sirenja materice ,ali se ja mnogo plasim zbog bebe. Treba mi neciji savet… :-*

 • isidora

  05. 06. 2014. u 19:22

  ja sam 11 nedelja trudnoce i malopre kada sam otisla u vc videla sam braon sekret .. jako se plasim ? imala sam do sam 3 UZ pregleda i sve je kako treba i beba i srce i pokreti …jako se plasim … pijem utrogestan od 100 ml …

 • mama

  09. 08. 2014. u 18:32

  imam jaki bol u zelucu i nista bas nista nemogu jesti i imam bas tvrd stomak i sekret mi je vrlo pojacan mnogo lose se osecam a nisam jos u 7 mesecu neznam zasto ovo mi je treca trudnoca al u prve dvije trudnoce se ovako nisam osecala ovo je vrlo grozno..