Registracija Prijavite se

Ciste na jajnicima (ovarijske ciste)

28. 12. 2010.   |   

Ciste na jajnicima su male tečnošću ispunjene vrećice koje se razvijaju u jajnicima žene. Većina cista su bezopasne, ali neke mogu izazvati probleme, kao što su prsnuća, krvarenje ili bol, i operacija može biti neophodna da se ciste uklone (a). Važno je da razumete funkciju jajnika i kako ove ciste mogu da nastanu.

Žene obično imaju dva jajnika koji čuvaju i otpuštaju jajne ćelije. Svaki jajnik je otprilike veličine oraha, a po jedan jajnik se nalazi na svakoj strani uterusa. Jedan jajnik proizvede po jednu jajnu ćeliju svakog meseca, i ovaj proces započinje menstrualni ciklus kod žena. Jajna ćelija je zatvorena u vrećici koja se zove folikul. Jajna ćelija raste unutar jajnika dok estrogen (hormon) ne da signal materici da se pripremi za jajnu ćeliju. Zatim, sluzokoža materice počinje da se zgušnjava i priprema za implantaciju oplođene jajne ćelije što dovodi do trudnoće. Ovaj ciklus se dešava svakog meseca i obicno se završava kada jajna ćelija ne bude oplođena. Sav sadržaj materice se potom izbacuje, ako se jajna ćelija ne oplodi. To je menstruacija.

Na slici dobijenoj na ultrazvuku , ciste jajnika liče na mehuriće. Cista sadrži samo tečnost i okružena je veoma tankim zidom. Ova vrsta cista se takođe naziva funkcionalna cista, ili jednostavno cista. Ako folikul ne prsne i ne oslobodi jajnu ćeliju, ostaci mogu da formiraju ciste u jajnicima. To se obično dešava samo u jednom jajniku. Male ciste (manje od 1,5 cm) mogu biti prisutne i u normalnom jajniku, za vreme formiranja folikula.

Ciste na jajnicima pogađaju žene svih uzrasta. Velika većina cista na jajnicima se smatra funkcionalnim (ili fiziološkim). To znači da se oni javljaju kao nešto normalno i nisu deo procesa bolesti. Većina cista na jajnicima su benigne, što znači da nisu kancerogene, i mnoge nestaju same od sebe za nekoliko nedelja bez lečenja. Iako se ciste mogu javiti i kod raka jajnika, ciste jajnika obično predstavljaju bezopasno (benigno) stanje ili normalan proces.

Najčešći tipovi cista na jajnicima su sledeći:

* Folikularna cista: Ova vrsta jednostavnih cista može se formirati kada ne dođe do ovulacije, ili kada zreo folikul puca sam od sebe. Folikularne ciste obično se formiraju u vreme ovulacije i mogu da narastu oko 5-7,5 centimetara u prečniku. Prsnuća ovog tipa ciste mogu da kreiraju oštar bol na strani jajnika na kome se pojavljuje cista. Ovaj oštar bol se javlja u sredini menstrualnog ciklusa, tokom ovulacije. Otprilike jedna četvrtina žena sa ovim tipom ciste iskusi ovaj bol. Obično, ove ciste prolaze bez simptoma i nestaju same od sebe u roku od nekoliko meseci.

* Cista žutog tela: Ovaj tip funkcionalne ciste jajnika nastaje nakon što jajna ćelija izlazi iz folikula. Posle toga, folikul postaje takozvano “žuto telo”. Ako do trudnoće ne dođe, žuto telo obično prokrvari i nestaje. On se, međutim, može napuniti tečnošću ili krvlju i ostati na jajnicima. Obično, ova cista se može naći samo na jednoj strani i ne proizvodi nikakve simptome.

* Hemoragična cista: Ova vrsta funkcionalnih cista se javlja kada se krvarenje dešava unutar ciste. Simptomi kao što su bol u stomaku na jednoj strani tela može biti prisutan sa ovom vrstom ciste.

* Dermoidna cista: To je tip benignog tumora koji se ponekad naziva i zreli cistični teratom. To je abnormalna cista koja obično pogađa mlađe žene i može da raste do 6 cm u prečniku. Dermoidna cista može da sadrži i druge vrste tkiva, kao što su masti i povremeno kosti, kosu i hrskavicu.

- Ultrazvučna slika ovog tipa ciste može da varira zbog spektra sadržaja, ali CT i magnetne rezonance (MR) mogu da pokažu prisustvo masti i guste kalcifikacije.

-Ove ciste mogu dobiti zapaljenje. One se takođe mogu uvrnuti (stanje poznato kao torzija jajnika),čime ugrožavaju svoje snabdevanje krvlju i to izaziva ozbiljne bolove u stomaku.

* Endometrioza(krvave ciste) ili endometrioidne ciste: Deo ovog stanja poznato je kao endometrioza; ovaj tip ciste nastaje kada je tkivo endometrijuma (sluzokože tkiva materice)  prisutno na jajnicima. Ona pogađa žene tokom reproduktivnih godina i može da izazove hronični bol u karlici koji je povezan sa menstruacijom.

-Endometrioza je prisustvo endometrijuma žlezda i tkiva izvan materice.

- Žene sa endometriozom mogu da imaju problema sa plodnošću.

- Endometrioidne ciste, često ispunjene krvlju tamne, crvenkasto-braon boje, mogu da se kreću u veličini od 2-20 cm.

* Policistični jajnici: policističnih jajnika- dijagnostikuje se na osnovu svoje povećane veličine – obično duplo više od normalne – sa malim cistama koje se javljaju oko jajnika. Ovo stanje se može naći i kod zdravih žena i kod žena sa hormonskim (endokrinim) poremećajem. Ultrazvuk se koristi za pregled jajnika u dijagnostici ovog stanja.

-policistični jajnik razlikuje se od sindroma policističnih jajnika , koji uključuje i druge simptome i fiziološke abnormalnosti pored prisustva cista na jajnicima. Sindrom policističnih jajnika podrazumeva metaboličke i kardiovaskularne rizike povezane sa otpornošću na insulin. Ovi rizici uključuju povećanje tolerancije na glukozu, dijabetes tipa 2 i visok krvni pritisak.

+ Sindrom policističnih jajnika povezan je sa neplodnošću, abnormalnim krvarenjem, povećanjem slučajeva pobačaja, komplikacijama u trudnoći.

+ Sindrom policističnih jajnika je veoma čest i smatra se da se javljaju u 4% -7% žena u reproduktivnom dobu i povezan je sa povećanim rizikom od raka endometrijuma.

+ Testovi, osim ultrazvuka potrebni su za dijagnozu sindroma policističnih jajnika.

* Cistadenom: cistadenom je vrsta benignog tumora koji se razvija iz tkiva jajnika. On je ispunjen sluzavim materijalom nalik ulju. Cistadenom može postati veoma velik, 30 cm  ili više u prečniku

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • šutković azra

  22. 09. 2011. u 18:29

  Da li se endometriozna cista može opet vratiti ako smo je operisali na lijevom jajniku i ako je taj jajnik izvađen?

 • dr

  04. 10. 2011. u 19:32

  Endometrioza nije bolest koja se hirurskim putem otklanja definitivno. Procenat vracanja bolesti nakon 1-5 godina posle hirurske resecije jeste izmedju 44-53 %, sto znaci pola zena skoro ima recidiv bolesti nakon godinu dana.Iako je levi jajnik izvadjen, postoji mogucnost da se bolest vrati na nekom drugom mestu.

 • Anonimni

  20. 06. 2012. u 12:41

  imam bilokularnu cistu na levom jajniku precnika 51mm x 32mm debljine pregrade 2.3mm interesujeme kakva to moze biti cista jer me boli konstantno vec mesec dana.Poslednja menstruacija je bila 17 maja i nije bila obilna trajala je do 27 maja sada vec kasni.Juce sam bila na na pregledu vaginalno ultrazvucnim pregledom i gore navedeni su rezultati.Molim vas da mi malo obja snite to kakve mogu biti posledice ja vec imam dva sina velika imam 38 godina i nije strasno ako ne budem mogla da radjam interesuju me posledice i kakvi su simptomi pre potrebe za operacijom.Daca.

 • dragana

  02. 07. 2012. u 00:58

  imam stalni bol u jajnicima ,bila sam na ultrazvuku i doktorka kaze da imam policisticne jajnike i na levom jajniku neke oziljke ,ona misli da je pokla demoroidna cista ,,sta mi predlazete jer mi nije dala nikakvu terapiju ni da proverim tumor markere

 • Anonimni

  09. 07. 2012. u 11:18

  na desnom jajniku mi je uklonjen cistadenom,da li postoji mogucnost da mi se ponovo javi isti,posto jajnik nije uklonjen

 • Anonimni

  27. 08. 2012. u 15:10

  cista levo oko 35 mm u precniku.Dali je potrebna operacija?

 • Stanic

  27. 08. 2012. u 15:13

  vidi se cista levo oko 95 mm u precniku.Imam 76 godina.dali je potrebna hirurska intervencija?

 • Petra

  25. 09. 2012. u 10:52

  Osećala sam jak bol u predelu stomaka i levom jajniku i sasim malo krvarejne a ciklus ocekujem 10-og. Šta to može da znači? Još je rano za menstruaciju. Bol je sada blag u predelu levog janika i leve noge. Često mokrim.

 • admin

  25. 09. 2012. u 12:36

  Anonimni, na koliko dana dobijas menstruaciju?

 • Zvoncica

  25. 09. 2012. u 12:39

  Petra, mozda imas neku gadnu infekciju ili cistu. Obavezno idi odmah kod lekara.

 • anna

  15. 10. 2012. u 23:19

  Da li se cistadenom moze utvrditi pomocu CT i sa sigurnoscu uspostaviti dijagnoza? Naime ako je i jedna celija ovarija zahvacena ovom promjenom da li se do moze dijadnostikovati CTom ili magnetnom? Koliko laparaskopija u poredjenju sa gore navedenim moze dati siguran nalaz? Sve ovo sa aspekta da je to ovariji koji ima folikularnu funkciju a da DO nema,jer je intervencija cistadenoma na njemu vec bila.

 • razocarana

  21. 10. 2012. u 16:22

  imam 20god.i prosle godine su mi ustanovili endometrijozu na jednom jajniku,laparaskopski je uklonjena.. i od tada imam konstantne probleme nicim izazvane,policisticne jajnike,neke zute ciste na oba jajnika.. sta se to dogadja,i da li to znaci ja necu imati potomstvo?

 • nesigurna

  10. 01. 2013. u 14:33

  imam 37 godina i problem sa sterilitetom, u programu za vto koristila sam po preporuci lekara pilule yasmin, medutim nakon zavrsetka ovih pilula javila mi se folikularna cista i prekinut je proces vto, poslednje menstrualno krvarenje je bilo 07.11.2012 god i jos uvek nemam nikakvo krvarenje, jako sam zabrinuta

 • ZUJA

  21. 05. 2013. u 18:49

  Imam 29 godina i vec 8 godina imam jake boloveu dornjem djelu stomaka prije 2 godine su mi na ultra zvuku pronasli cistu velicine 43,5/44mm sa nejasnim hiperehogenim sadrzajem unutar ciste i danas dan imam jake bolove na kontroli ultra zvuka posle rekli da nema nista pa vas molim ako mi mozete odgovorit o kojoj bi se cisti moglo radit unaprijed vam hvala

 • maja

  03. 06. 2013. u 13:10

  imam hematom pr 23*11 i cistu zutog tena 16mm na desnom jajniku,u sedmoj nedelji trudnoce sam. koliko je to ozbiljno

 • Rada

  15. 07. 2013. u 17:33

  Imam 17. god i imam cistu na desnom jajniku,velicine 6 mm,zanimam me koje su posledice, da li cista utice na plodnost zene?

 • nina

  26. 07. 2013. u 14:37

  u 7sam tjednu trudnoce utvrdjena mi je cista od 9.5 cm doktorica nije bila sigurna pa me poslala na daljnje pretrage marker tumora iako ona kaze da netreba panicit vodenog je sadrzaja molim vas pomozite ako ista znate

 • sofija

  16. 10. 2013. u 13:34

  Desni jajnik je policistican 45z21,2mm Levi jajnik 36,4×37,3mm sa hematicnom cistom promena 29mm uradili su mi bris i urinukulturu cekam rezultate dali je potrebna operacija cista je pukla

 • vanja

  25. 10. 2013. u 23:02

  Imam pitanje za vas ko zna da mi odgovori imam jedan problem imam 40 godina i imam dvoje dece i sada hocu jos radjati.Ali ima jedan problem 2009 godine imala sam kondezaciju a 11.10.2013 ima la sam Laparaskopiju operisana mi je cista na desnom jajniku i ureadjena mi je keretaza jer sam imala polipe na zidu materice ali me jedno muci rekao mi je Doktor da ne mogu ostati u drugom stanju jer neka tecnost mi curi non stop i predlozili su mi vantelesnu oplodnju samo .Pa vas pitam kako se resiti te tecnosti i dali je to moguce i odakle ona dolazi. Hvala vam

 • Anonimni

  07. 12. 2013. u 23:02

  pozdrrav ja imam krvavu cistu sada sam vadila nalaz tumorski marker zavisi od nalaza lijecnik mi predlaze operaciju sta vi mislite o tome

 • Dragica

  21. 12. 2013. u 20:52

  Imam policisticne ciste na jajnicima..Na desnom jajniku imam manje ciste,a na levom vece.. Zbog povecanih cisti na levom jajniku imam povremene bolove..Bila sam kod ginekologa na pregled radila sam prvi put papa test..Cekam rezultate.Mnogo se bojim zbog tih cicti.Jel to strasno?Imam 18god,nisam jos radjala.Brinem hocu moci kasnije da ostanem trudna? Kasni mi mestruacija.Jel to moze da se pretvori u rak i dali ce se to uopste nekada povuci?Ne pijem nikakve lekove,ne znam jel ima potrebe?Hvala,nadam se da cete mi sto pre odgovoriti :)

 • dragicica

  23. 12. 2013. u 23:04

  Imam 17. god i imam povecu cistu na levom jajniku,dok na desnom imam manje ciste..Nekada imam bolu levom jajniku..Bila sam kod lekara,rekla mi je da mi se bol stvara jel mi je velika cista na levom jajniku..Da ce mi puci kada budem trebala da dobije.Mestruacija mi kasni po par dana.Radila sam prvi put papa test i sutra idem po rezultate..Binu me te ciste,koje su posledice i dali te ciste uticu na moju plodnost? ne znam jel to nesto opasno? hvala,molim vas da mi sto pre odgovorite :)

 • marija

  02. 01. 2014. u 13:25

  samo uzmi u zdravoj hrani caj hocu necu rusovaca i bice ti sve u redu.

 • marija

  02. 01. 2014. u 13:26

  i ja sam imala ciste i na levom i na desnom jajniku bila sam pred operaciju pila sam caj kupila ga u zdravu hranu hocu necu rusovaca

 • Jelena

  10. 01. 2014. u 17:24

  Postovanje! Zakazana mi je laporoskopija (Endiometrome ciste) tj.cokoladne ciste na oba jajnik.. U bolnicu idem 15.a operacija je 16-tog.. Moj problem je taj sto trebam dobiti menstruaciju bas 15-tog.. paa me interesuje dali bi trebala uzimati neke pilule da odgodim mengu ili se laporoskopija moze obaviti i ako imam menstruaciju?? hvala unapred …

 • Jovana

  17. 01. 2014. u 21:40

  Imam 17god,i imam mnogo jake bolove tokom menstruacije,sta predlazete da pijem pila sam menst kafetin ne pomaze mi desni jajnik me vise boli…Dali mozete da mi predlozite nesto da pijem…hvala u napred.

 • admin

  02. 02. 2014. u 20:45

  Jovana, neki ginekolozi preporucuju kontraceptivne pilule.

 • anonimna

  04. 03. 2014. u 15:51

  Imam cistu na jajniku 2,5 cm pa me zanima jel opasna malo me jajnik boli ali bojim se da nepredje u nesto gore pa me zanima jel moze preci u gore ili ne.Hvala unaped

 • Tanja

  01. 04. 2014. u 11:37

  Dobar dan, molila bih vasu pomoc, tj. savet. Jos u trudnoci mi je ginekolog videla folikularnu cistu. Beba mi sada ima 7 ipo meseci, a cista nije pukla, prepisan mi je Duphaston na kojem pise da ne ide uz dojenje, a ginekolog mi je rekla da ide. Ja zbog dojenja odgadjam da to pijem. Da li me mozete posavetovati sta da radim, ne bi zelela da prestanem da dojim bebu? Da li smem to piti, do kada mogu odgadjati, ili da li postoji neka zamena, koje mogu biti posledice itd? Hvala puno unapred!

 • Dragana

  13. 07. 2014. u 10:39

  Interesuje me, ako imate cistu koja pritiska venu, naticete, pogotovo noge kod clanaka, prokrvarila sam malo posle 66 godina, inace imam 52, kakav problemmoze nasttati kada su mi rekli da se moram operisati? Inace koristim alternativnu medicinu pomesanu sa standardnom, uzmam zeolit, ulje divljeg origana, pijem ga sa maslinovim, kada sam uz to pila i cimet stomak mi je skoro nestao. Hvala unapred.

 • Sanja

  01. 09. 2014. u 18:01

  Pocetkom avgusta meseca sam dva puta imala malo zenski ciklus. Posle tog drugog dana nisam uopste imala „one dane“ a danas je septembar i jos uvek nisam dobila a imagla sam mucnine, jednom do dva puta bol u ledjima kao da cu da dobijem a nisam. Prosle zime sam imala policisticni jajnik sa leve strane, pila sam hormone, imala ciklus svakog meseca medjutim primetila sam posto mi je obicno trajala po nedelju dana od tako proslog meseca mozda mi je ciklus poceo trajati 4-5 dana da bi se na kraju svelo na ovo. Malo me opet boli levi jajnik, ne znam sta bi moglo biti. Molim Vas za odgovor

 • malajopa

  25. 10. 2014. u 18:50

  Prije pet mjeseci odstranjen mi je ljevi jajnik na kojemu je bila multilokularna cistu vel 13x120x80mm.Imam 20godina nisam rađala,zanima me dali je moguc povratak takve vrste ciste?

 • Meda

  05. 12. 2014. u 13:57

  Imam cistu na desnom jajniku.4 cm cista. Bila sam na ultrazvuk,doktor je rekao da nije opasno. Rekao mi je sa dodjem Za 2 nedelje.Šta mislite vi? Da li je opasno? Jel opasno za trudnoću?

 • sandram.1991

  19. 12. 2014. u 15:10

  Pre tri godin imala sam laparoskopsku operaciju desnog jajnika jer sam imala demoroidnu cistu…Da li je moguce,da se pojavi na ovom drugom jajniku?

 • Xy

  18. 01. 2015. u 23:27

  imala sam operaciju ciste na jajniku prije mjesec dana,doktori su mi rekli da je uspjesno otklonjena i da nema nikakvih dodatnih problema,ali ja jos uvijek krvarim,krvarenje mi je bilo stalo,pa sam pocela raditi nakon tri tjedna poslije operacije i sada opet krvarim,pa me zanima dali je to u redu???

 • xxxyyy

  18. 01. 2015. u 23:32

  Imala sam operaciju ciste na jajniku prije mjesec dana,i sve je proslo u redu,doktori su mi rekli da nema nikakvih drugih komplikacija,imala sam krvarenje dva tjedna,zatim mi je stalo,nakon tri tjedna pocela sam raditi,prvi dan na poslu opet sam pocela krvariti,i tako sada svaki dan,pa me zanima dali je to normalno da tako krvarim ili nesto nije u redu???

 • mirjana

  28. 03. 2015. u 23:11

  Imala sam ciklus koji je trajao pet dana…nakon sedam dana prokrvarila s sam ponovo i vec cetiri dana imam po malo krv je svetlo crvene boje skoro roze…nemam bolove u stomaku ali me bole grudi…preplasena sam…molila bih odgovor …mirjana…hvala

 • sanela

  02. 06. 2015. u 12:39

  imam folikul precnika 3,4puta 3,7 na levom jajniku dasli mje to opasno i kako da je ostranim ako ynate molivas napisite u komentar unapred hvala

 • Jadranka

  29. 06. 2015. u 16:49

  Imam lepo andeksalno cističnu promenu 29x28mm,da li je to opasno ili ne?I koja je to cista u pitanju?

 • Jadranka

  29. 06. 2015. u 16:52

  Imam levo adneksalno cističnu promenu veličine 29x28mm,pošto je te veličine o kojoj se cisti se radi?