Registracija Prijavite se

Moždano krvarenje – izliv krvi u mozak

11. 04. 2012.   |   

Izliv krvi u mozak je tip moždanog udara. Uzrokuje ga pucanje arterije u mozgu i izlivanje krvi u okolna tkiva. Ovo krvarenje ubija moždane ćelije.

Šta se dešava tokom moždanog krvarenja?

Kada krv usled traume mozga iritira tkiva, dolazi do oticanja. To je takozvani cerebralni edem. Krv se sakuplja u masu koja se zove hematom. Ovako se povećava pritisak na obližnje moždano tkivo, i smanjuje se protok krvi i ubijaju moždane ćelije.

Do krvarenja može da dođe u mozgu, između mozga i membrana koje ga pokrivaju, između slojeva koji pokrivaju mozak ili između lobanje i tih slojeva.

Šta uzrokuje izliv krvi u mozak?

Postoji nekoliko faktora rizika i uzroka. Najčešći su:

Koji su simptomi moždanog krvarenja?

Simptomi moždanog krvarenja mogu da variraju. Oni zavise od mesta krvarenja, težine krvarenja, kao i količine tkiva u koje se krv izliva. Simptomi mogu da se jave iznenada ili vremenom. Mogu se postepeno pogoršati ili iznenada pojaviti.

Ako imate bilo koji od sledećih simptoma, možda imate moždano krvarenje: odmah pozovite hitnu pomoć (94) ili idite u hitnu jer moždani udar može imati smrtni ishod. Simptomi su:

Imajte na umu da mnoge od ovih simptoma često izazivaju i druge bolesti.

Kako se leči moždano krvarenje?

Kada odete kod lekara, on će utvrditi koji deo mozga je ugrožen, na osnovu vaših simptoma.

Lekari mogu naručiti niz ispitivanja, kao što je CT skeniranje, koji služe da se otkrije unutrašnje krvarenje ili akumulacija krvi, ili mogu naručiti magnetnu rezonancu. Neurološko ispitivanje ili ispitivanje očiju, mogu da prikažu oticanje optičkog nerva. Analize krvi i lumbalna punkcija takođe mogu biti potrebni.

Lečenje krvarenja u mozgu zavisi od mesta i obima krvarenja. Nekada je potrebna operacija da se ublaži oticanje i spreči krvarenje. Lekovi koji se pacijentima daju uključuju lekove protiv bolova, kortikosteroide, diuretike i oni služe da se smanji oticanje. Antikonvulzivi se koriste za kontrolisanje napada. Po potrebi se daju transfuzija i infuzija.

Da li ljudi mogu da se oporave od moždanog krvarenja i da li postoje moguće komplikacije?

Koliko dobro pacijent reaguje na krvarenje mozga zavisi od veličine krvarenja i količine oticanja.

Neki pacijenti se potpuno oporave. Moguće komplikacije obuhvataju moždani udar, gubitak moždane funkcije, ili neželjena dejstva lekova ili lečenja. Moguća je smrt, i do nje može brzo doći, uprkos brzoj medicinskoj pomoći koja se pruži pacijentu.

Može li se sprečiti moždano krvarenje?

Pošto su većina moždanih krvarenja povezana sa određenim faktorima rizika, možete minimizirati rizik na sledeće načine:

Lečite visok krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da 80% pacijenata koji su iskusili cerebralno krvarenje  imaju problema sa visokim krvnim pritiskom. Najvažnija stvar koju možete da uradite je da kontroliše svoj pritisak kroz ishranu, vežbanje i lekove.

Nemojte pušiti.

Nemojte koristiti drogu. Kokain, na primer, može da poveća rizik od krvarenja u mozgu.

Vozite pažljivo, i vezujte pojas.

Ako vozite motor, uvek nosite kacigu.

Razmislite o korektivnoj operaciji. Ako patite od poremećaja kao što su aneurizme, možete da ih operišete pre nego što vam se desi moždano krvarenje, dakle možete ga preventirati.

Budite oprezni sa coumadin-om (vrsta leka protiv zgrušavanja krvi). Ako uzimate ovaj lek, koji se naziva i varfarin (na kutiji piše farin) pratite redovno stanje svoje krvi u saradnji sa vašim lekarom.

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • sejdo

  13. 07. 2012. u 22:01

  moi brat ima krvarenje mozga rekli su da mora da se operise da ce posle operacie imati neke posledice

 • Tamara

  24. 12. 2012. u 20:43

  Moja majka je umrla od toga.Zaspala je i vise se nije probudila.

 • Amra

  12. 05. 2013. u 14:26

  Moja mama je imala izliv krvi u mozak i umrla je, pre 18 god kada sam ja imala 2. god.Zanima me da li to moze biti nasledno.Molim vas da mi odgovorite.

 • admin

  14. 05. 2013. u 20:04

  Amra, da, aneurizme mogu biti nasledne.

 • aleksandra

  16. 07. 2013. u 19:16

  moj deda je jutros imao mozdani udar,a prije 4 mjeseca je imao infartk i dvije operacije.Sada ne moze da se sjeti kako je pao i nije mogao da se sjeti mojih striceva,njegovih sinova, samo mog tate.Sada prima neke infuzije i za 2 dana cemo znati sta mu je.Da li je izlivanje krvi u mozgu,mislim da li od toga moze da se umre,molim vas da mi sto prije odgovorite!!!Molim vas

 • biljana

  29. 09. 2013. u 21:09

  mojoj sestri je u petak pukao krvni sud na levoj strani mozga.sada se nalazi ustanju kome.interesujeme dali ce preziveti ovo stanje i kakav je oporavak.unapred hvala

 • admin

  01. 10. 2013. u 00:37

  Biljana, prognoza oporavka zavisi od obima i lokalizacije lezije, odnosno zahvaćenosti moždanog tkiva krvarenjem. Hirurzi koji su izvršili operativni zahvat poseduju informaciju o tome, pa savetujemo da se informišete o svemu što vas interesuje kod nadležnih lekara.

 • zorica

  09. 11. 2013. u 19:11

  imala sam krvarenje aneurizma 2011, god.operisana sam pod hitno , danas sam zdrava i slavim 12 decembar kao drugi rodjendan.Nemam nikakvih problema osim reza u kosi koji se ne vidi.Ima nade izaci potpuno zdrav i preziveti izliv krvi na mozak treba mnogo srece i dobar hirurg.

 • babus

  28. 11. 2013. u 09:10

  moja snaja je juce imala izliv krvi u mozgu sada je u stanju kome vec 24 sata koje su posledice dali posoji sansa za oporavak ona ima 19 godina

 • ivana

  13. 12. 2013. u 14:03

  moj otac je umro isto od izliva krvi tj,od mozdanog udara..7dana je bio u komi i taj dan je umro..nisu nam lekari rekli koji kapilar je pukao,a to se na skeneru verovatno videlo.. mozete li da mi vi kazete koji je to kapilar pukao koji je izazvalo smrt… molim vas da mi odgovorite…

 • tamara

  10. 01. 2014. u 17:20

  moja baba i moaja mama su umrle od mozdanog krvarenja.ja sam isla na pregled,snimalai su mi glavu i ustanovili da je sve uredu,ali ja imam samo 13 godina da li to moze kasnije da mi se pojavi? odgovorite molim vas

 • admin

  02. 02. 2014. u 21:17

  Tamara, bilo bi najbolje da popricas sa nekim neurologom. Ja nisam lekar, ali koliko znam aneurizme se mogu javiti i kasnije tokom zivota, nisu sve urodjene.

 • admin

  02. 02. 2014. u 21:29

  Ivana, to znaju samo njegovi lekari.

 • IVANA

  05. 05. 2014. u 16:25

  I moja mama je pre dva meseca umrla od toga tj.imala je izliv krvi u mozak,tri dana je bila u komi.

 • IVANA 79

  05. 05. 2014. u 16:27

  I moja mama je pre dva meseca umrla od toga tj.imala je izliv krvi u mozak,tri dana je bila u komi.

 • Anonimni

  31. 07. 2014. u 17:35

  Da vam i prenesem iskustvo. Naime mama mi je prije dva ipo mjeseca imala krvarenje izmedu ovojnice mozga i lobanje tj dvije aneurizme. Jednu su rijesili endovaskularnom metodom i kad su krenuli na drugu potpuno je pukla i dozivjela je tezak udar te su joj morali otvoriti glavu. Stavili su je u indukovanu komu.Trenutno je vec mjesec dana otkako je skinuta s tih lijekova, pocela je pomjerat ruke,noge,otvarat oci. Al jos nemamo komunikaciju s njom.Sta vi mislite da li ce se spasiti? Znam da je to mozak i da to sve varira os osobe do osobe. Sad je vec evo 2 mjeseca otkako je u komi

 • Anonimni

  19. 09. 2014. u 21:23

  Moj deda ima tezi oblil ovoga da li je mohguce da ostane ziv?

 • adrijana

  02. 10. 2014. u 00:51

  Meni je 25 septembra od posledice ove bolesti umrla skolska drugarica dusanka nadj. Imala je samo 23 godine.

 • adrijana

  02. 10. 2014. u 14:32

  Meni je od posledica izliva krvi na mozak 25 septembra umrla skolska drugarica. Da li ova bolest moze biti nasledna?

 • Vlatko

  22. 11. 2014. u 23:40

  Moj rodjak ima neka 2 otoka na mozgu i u komi je sad,zanima me koji su uzroci,kako se leci to i koje su posledicee molim vas da mi odma odgovoriteee.

 • kika

  26. 02. 2015. u 22:53

  Ja imam 12 godina i mnogo sam plasljiva.Da li trebam da se brinem da li ce meni moci ovo da se desi?!Moja mama kaze da je ovi sve pubertey

 • admin

  27. 02. 2015. u 09:07

  Kika, nema potrebe da brineš. Aneurizme su najčešće genetski predisponirane, a stečene ne nastaju na način koji si opisala. Potrebno je mnogo više ozbiljnijih faktora koji utiču na organizam da bi aneurizma nastala.

 • Anonimni

  27. 02. 2015. u 19:21

  Simptomi multipleksera

 • kika

  28. 02. 2015. u 10:30

  Hvala vam.Imam mali bol u desnom donjm delu stomaka.Jz sam se prbo uplasila da nije slepo crevo ali mama mi je rekl da sam dobila upalu misica posto dugo nisam radila fizicko.Namam drugih simptoma osim toga sto imam osecaj kao da sve sanjam.Mnogo je cudno.Pa da vas pitam da li moglo do da bude nesto? Hvala unapred.

 • Kika

  05. 03. 2015. u 18:17

  Imam glavobolju na ocnjacima glave.Nije cesta ali nekad se dogodi i jaka je.Da li moze to da bude ozbiljno?Moja mama kaze da je to ato sto imam problema sa vidom.Da li to moze biti ozbiljno?

 • Sonja Malic

  22. 04. 2015. u 22:42

  Postovani, moja oba roditelja su imali u poznoj zivotnoj dobi (77 i 80-toj godini) izliv krvi na mozak. Otac je preziveo bez posledica dok je majka ostala paralizovana na levoj nozi.Zanima me da li i ja to mogu ocekivati u nekoj zivotnoj dobi. Unapred hvala.

 • tanja

  15. 06. 2015. u 23:50

  Moja mama je nocas pala u komu zbog mozdanog udara. U bolnicj Sv. Sava je. Tezak izliv. ocajna sam.