Registracija Prijavite se

Osip na licu

07. 05. 2012.   |   

Kožni osip na licu je vrlo neprijatna pojava, a može biti bolna. Neki osipi se sami po sebi povlače, dok drugi moraju da se medicinski tretiraju. Nabrojaćemo nekoliko najčešćih osipa na licu, kao I neke preventivne mere.

Definicija kožnog osipa bi bila, da je to zapaljenje (infekcija), reakcija kože na različite uzročnike –alergene, toplote, alergijske reakcije , pa čak I lekova. Naša koža je otporna na spoljašnje uticaje jer joj je glavna uloga da štiti naše telo od raznih opasnosti iz okoline. Međutim, gljivice, bakterije i virusi kao stalni napadači je u jednom trenutku oslabe i ona reaguje. Ta reakcija se uglavnom ispoljava u vidu crvenila, crvenih pečata, sitnih bubuljica, mrlja, tačkica, nekad i plikova. Površina I oblik, boja variraju u zavisnosti od uzročnika I samog tipa osipa. Estetski problem je onaj koji je najveći, jer je osip na licu upadljiv I osoba koja ga ima nerado ga nosi.

Vrste osipa

Osip od vrućine : ova vrsta osipa je najčešća I javlja se usled izlaganja velikim toplotama I vlažnim uslovima. Uglavnom je praćen crvenilom I svrabom, ali se postepeno I bez nekog specijalnog tretmana povlači.

Ekcem: osip koji se javlja kako odgovor na zapaljenje kože lica. Uzročnici mogu biti alergeni iz spoljašnje sredine, mada I šminka genetskog porekla može biti uzročnik. Često se javlja I kao jedna od simptoma bolesti dijabetesa, ali ide povezano sa sušenjem kože I na dlanovima.

Zapaljenje kože kontaktom: javlja se kontaktom sa alergenima različitog porekla (polen, životinjske dlake, hrana, hemikalije). Odlikuje se svrabom, a često I plikovima.

Koprivnjača: urtikarija je alergijska reakcija na virusne infekcije iz okoline, nagla temperaturna kolebanja, ujede insekata. Ispoljava se u obliku crvenih površina kao kad se ožarite koprivom. Može da svrbi I pecka.

Herpes Zoster: vrsta herpesa odnosno virusne infekcije koja se ispoljava sitnim mehurićima koji su ispunjeni vodom. Brzo se širi I može da bude bolan. Varičela Zoster nastaje uglavnom kod onih koji su nekad imali ovčje boginje I kod kojih se deo virusa učauri uglavnom u interkostalnim nervima, ali može I u drugim nervima, I kada imunitet jako opadne nastupa ova reakcija. Tretira se medicinski uz obavezan savet lekara, i posle tretiranja od nekoliko dana se povlači. 

Rosacea: to je hronični inflamatorni poremećaj, infekcija kože koja izaziva bubuljice na nosu, obrazima, čelu, bradi. Pojavljuje se s vremena na vreme, uglavnom bukne I podseća na akne.

Većina kožnih osipa nije opasno I može se lečiti na svoju ruku, naravno sa pažnjom I praćenjem razvoja osipa I uvek uz savet apotekara. Postoje različite kreme, antihistaminskog tipa, sa mentolom I još nekim sastojcima koji ublažavaju svrab I crvenilo. Najvažnija je higijena ruku I lica, ne izlaganje suncu kada imate osip I ne nanositi kozmetičke preparate, sem ako su preporučeni medicinski.

Eliminisanje različitih hemikalija iz upotrebe, alkohol, brza hrana svakako će umanjiti predispoziciju za ovakve reakcije I preosetljivost na određene alergene iz spoljašnje sredine. Savet opšteg lekara I dermatologa je uvek dobrodošao, a usled pogoršanja simptoma  obavezan!

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • Mark

  25. 07. 2012. u 12:13

  aco,opet ja sa pitanjem:1.kako da na mom sajtu nrpiavam da na naslovnoj strani(na kojoj se inace nalazi samo jedan najnoviji post-zapis )napravim da se nalazi takodje smo jedan post-zapis ali da bude uvek prisutan bez mogucnosti da ga zameni novi?2.kako dobiti ovakvu 5years prilagodjenu temu?

 • seka

  29. 05. 2013. u 16:00

  imam dvogodisnju cerkicu koja je dobila osip po obrazima vec 7 dana ne svrbi je ali joj je lice hrapavo i staro izgleda danas je se probudila nije mogla desno oko od otekline otvoriti …. molim vas pomozite mi ako znate kako mogu to izljeciti :( isla je doktoru dobili smo dvije masti ali nista ne pomaze :(

 • jovana

  19. 03. 2015. u 23:00

  imam djevojcicu 10 mjeseci dobila je sitnu osip po obraima i po citavom tijelu, jako je to svrbi, isli smo kod doktora al nepomaze molil vas pomozite. hvala

Prodavnica ×