Registracija Prijavite se

Prirodni lekovi za bakterijsku vaginozu

02. 04. 2012.   |   

Biljne metode lečenja bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza je neprijatno stanje u kome se štetne bakterije prenamnože i ometaju normalnu floru vaginalnog trakta žene. Bakterijska vaginoza potpada pod vaginitis, i mogu je uzrokovati bakterije, gljivice ili paraziti. Pored svraba, peckanja i bola tokom seksualnog odnosa ili pri mokrenju, bakterijska vaginoza izaziva vaginalni sekret sive ili bele boje koji miriše na ribu. Lečenje često podrazumeva antibiotike koji se izdaju na recept, mada suplementi kao što su ulje čajevca i vitamin E mogu smanjiti neke od pratećih simptoma. Pre korišćenja bilo koje vrste lekova i suplemenata protiv bakterijske vaginoze, konsultujte se sa lekarom.

Ulje čajevca

Ulje čajevca se pravi od listova biljke čajevac i služi za spoljnu upotrebu. Koristi se kao prirodni antiseptik i kao tretman za uobičajene infekcije. Ima moć da ubija bakterije, viruse i gljivice. Ulje čajevca se u lečenju bakterijske vagnoze koristi tako što se njime natopi tampon koji se potom ubaci u vaginu ili se uljem ispira vagina ili se ubacuje u vaginu u obliku vaginalete.

Neke žene tvrde da je ulje čajevca prirodni lek za bakterijsku vaginozu. Međutim, naučni dokazi su manje ubedljivi. Ne postoji dovoljno dokaza da ulje čajevca leči bakterijsku vaginozu. U laboratorijskom okruženju, međutim, ulje čajevca ima potencijal da ubije bakterije i da smanji svrab koji prati ovu infekciju. Potvrđeno je da ulje čajevca ublažava simptome, ali ne i da može samostalno da izleči bakterijsku vaginozu. Ulje čajevca može da ojača imunitet i tako spreči vraćanje bakterijskih infekcija.

Vitamin E

Avitaminoza (nedostatak vitamina) je povezana sa nekim infekcijama, uključujući i bakterijsku vaginozu. Prema jednom istraživanju 2007. godine u „Journal of Nutrition“, nedostatak vitamina E može smanjiti imunitet žene i samim tim je učiniti podložnom bakteriskoj vaginozi. Istraživanje je pokazalo da veći unos vitamina E, zajedno sa drugim sastojcima kao što su folati i kalcijum, smanjuje rizik kod žena da se pojavi teži oblik bakterijske vaginoze.

Antibiotici su i dalje prvimarni način borbe protiv infekcija bakterijske vaginoze. Iako je spoljna upotreba ulja čajevca generalno bezbedna, on ipak može da izazove iritaciju kože kod nekih žena. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga koristite za lečenje bakterisjke vaginoze. Uzimanje vitamina E kao deo multivitaminskih suplemenata generalno je bezbedno. Međutim, izbegavajte velike doze osim ukoliko ih lekar ne savetuje. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, dnevna preporučena doza vitamina E za žene je 15 mg.

Već decenijama, smatra se da Lactobacillus acidophilus u jogurtu pomaže u ublažavanju simptoma bakterijske vaginoze, ali sada se zna da to nije tačno. Mlečni Lactobacillus ne ublažava bakterijsku vaginozu jer to nije vrsta bakterija koja normalno živi u vagini.

Ulje iz srca koštice kajsije

Ulje iz koštice kajsije ima antimikrobna svojstva, uglavnom zbog glikozida i amigdalina. Amigdalin, koji se takođe nalazi u srcu gorkih badema, izvor je molekula cijanida, koji efikasno ubijaju bakterije i gljivice. Ovo ulje može da se koristi kao nosač za ostalo bilje i eterična ulja kojima se ispira vagina, ili se može direktno primeniti na spoljnjem delu vagine. Ulje iz koštice kajsije može izazvati peckanje i golicanje ako se nalazi u većim koncentracijama.

Ulje origana

Ulje origana je najjače od svih antimikrobnih biljnih ulja i ekstrakata, pa se mora voditi računa da se pravilno ublaži ako se koristi unutar vagine (za ispiranje ili natapanje tampona). Dva antimikrobna jedinjenja u ulju origana su karvakrol i timol. Karvakrol je moćniji od timola i može da ubije širok spektar bakterija, virusa, parazita i gljivica, uključujući i Candidu albicans. Timol ima slabije antimikrobno dejstvo, ali je efikasan u jačanju imuniteta.

Ekstrakt crnog oraha

Ekstrakt ljuske crnog oraha ima moćno antibakterijsko i anti-parazitsko dejstvo. Obično se uzima oralno i na prazan stomak, gde se apsorbuje i prostire se kroz krvotok. Kao i sa svakim biljnim lekom, trudnice i dojilje bi trebalo da se konsultuju sa lekarom u vezi sa odgovarajućim dozama i prednostima i nedostacima ekstrakta crnog oraha.

Beli luk

Često ga zovu „prirodni antibiotik“. Beli luk je popularna i ekonomična antimikrobna supstanca  efikasna protiv bakterijske vaginoze. Beli luk ima jako antimikrobno dejstvo jer sadrži supstancu allicin, koji napada patogene bakterije, a čuva korisnu floru vagine. Beli luk može da se uzima u obliku kapsula, ili da se konzumira sirov. Neke žene ga oljušte, zgnječe i ubacuju u vaginu kao vaginaletu ili umotanog u tampon.

Ehinacea protiv bakterijske vaginoze

Ehinacea je biljka koja jača imuni sistem i bori se protiv simptoma prehlade i gripa . Ehinacea ima isceliteljsko dejstvo na gornji respiratorni trakt, sprečava bakterijsku vaginozu, služi kao antibiotik i ojačava imuni sistem.

Širaz origano

Širaz origano, ili Zataria multiflora, je mali, aromatični žbun iz porodice metvice koji je poreklom iz Irana, a može se naći širom jugozapadne Azije. Koristi se za lečenje bolova u leđima, zubobolje, artritisa i inflamatornih poremećaja. Aktivni sastojci etarskih ulja su timol i karvakrol, koji su potentni antibakterijski i antifungalni agenti. Prema jednom istraživanja 2008. godine, biljna krema od širaz origana ima slično dejstvo kao antibiotici u ublažavanju simptoma vaginoze. Ovo malo istraživanje sugeriše da bi Širaz origano mogao biti potencijalni alternativni tretman za vaginozu, ali potrebna su obimnija istraživanja da bi se potvrdili ovi rezultati i odredila bezbedna doza.

Ljubičasti potočnjak ili vrbica (Lithrum salicaria)

Ljubičasti potočnjak je višegodišnja biljka sa crvenkasto-ljubičastim cvetnovima. Ona je narodni lek za lečenje proliva, dizenterije, poremećaja s jetrom, bolnih očiju i rana. Vrbica sadrži moćne antibakterijske i antiinflamatorne sastojke. Kada se koristi interno (unutar vagine), smanjuje sekret, upale i iritacije. Umiruje iritirana i upaljena tkiva, pa se preporučuje za lečenje bakterijske vaginoze. Istraživanja su potrebna da bi se testirala efikasnost i bezbednost ljubičastog podočnjaka.

Neven

Cvet nevena se koristi eksterno (spolja) za rane, opekotine i kožne poremećaje, a interno za lečenje digestivnih problema, oralne upale, čireve i menstrualne poremećaje. Neven sadrži moćne flavonoide, saponine i triterpene, koji imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Neven smanjuje sekret. Raspitajte se u apoteci da li prave vaginalete od nevena i vitamina za ublažavanje upale i iritacije bakterijske vaginoze.

Ishranom protiv bakterijske vaginoze

Kada se radi o gljivičnim infekcijama, važno je da se izbegava hrana koja podstiče razvoj bakterija ili koči imuni sistem. Eliminišite, barem privremeno, hranu kao što su mlečni proizvodi, rafinisani šećeri, belo brašno i hleb, kafa, i druga pića sa kofeinom i alkohol. Jedite namirnice koje su bogate B vitaminom, kao što su mahunarke, orasi, integralne žitarice i tamno zeleno lisnato povrće. Takođe, treba jesti hranu koja sadrži mnogo vlakana i antioksidanata poput svežeg voća i povrća, a treba smanjiti unos masne hrane poput maslaca ili margarina. Pored toga, treba unositi puno vitamina C, cinka i treba piti probiotike da se dodatno ojača imuni sistem.

Lekovito bilje

Kanadska žutika značajno sprečava rast Candide albicans. Ekstrakt ove biljke može se uzimati u kapsulama, ili se koristiti tečni ekstrakt za spoljno pranje ili vaginalno ispiranje. Biljka Mačja kandža i ekstrakt semena grejpfruta takođe se bore protiv bakterijske vaginoze. Većina ovih biljnih preparata nisu dovoljno istraženi i neophodno je konsultovati se sa lekarom pre njihove upotrebe.

Kako se prave rastvori za ispiranje vagine?

Rastvor od belog sirćeta i vode je praktičan i jeftin. 1 do 2 kašike belog sirćeta pomešaju se sa pola litre vode. Ovim rastvorom se vagina ispira svaki dan 10 do 14 dana.

Za uporne ili hronične infekcije, kombinuju se jednake količine kanadske žutike (tj. kanadskog ljutića) sa ekstraktom lišća origana i ehinacee. Puna kašika ove smese doda se u pola litre ključale vode, potopi, a zatim ohladi. Mešavina se može koristiti za ispiranje vagine 10 do 14 dana. Pacijenti treba uvek da konsultuju lekara pre nego što počnu da koriste ove biljne preparate.

Borna kiselina

Kapsule borne kiseline (kupite ih u apoteci, a prvo se konsultujte s lekarom) se ubacuju direktno u vaginu protiv bakterijske vaginoze. Kapsule se ubacuju u vaginu pre spavanja u roku od 2 nedelje. Borna kiselina je pogotovo efikasna kod žena sa bakterijskom vaginozom koja se uporno vraća.

Komentari

 • valentina

  30. 01. 2013. u 15:05

  postovani ! imate jako lepih saveta po pitanju bakterijske vaginoze ,ali ja nezna koji za seebe da odaberem a da bude sto efikasniji..molim vas za savet i pomoc .naime ,prepuni smo antibiotika i ja i suprug,,lecimo swe od ureaplazme ,mikoplazme (cas jedna ,cas druga i tako u krug!)…spremamo se za vto ali nikako da predamo dokumentaciju zbog ovih bakterija.mom muzu sam kupila neki gel sa uljem cajevca,koji ima aplikator tako da moze slobodno i u unutrasnji deo p organa da maze,,neznam koliko ce mu to pomoci(iskoristio je samo jednu tubu ).sta od svega ovoga nam savetujete( inace samo da kazem jos da neznam ni kako se koriste etericna ulja po ovom pitanju,a isto tako da napomenem da sam pitala za origano ulje 8dali leci uopste ove baktreije) ,rekli su mi da nemaju iskustava sto se ticce izlecenja ovih bakterija…sta savetujete?hvala

 • Mila

  31. 01. 2013. u 11:32

  Origanovo ulje je prirodna alternativa, svakako je bolje nego antibiotik.Vredi probati. Iz mog licnog iskustva, dva su glavna načina da se reši taj problem. Ili nađite sposobnog lekara koji će vam prepisati odgovarajuću kombinaciju antibiotika. Dakle, ne bi trebalo uzimati nekoliko kutija istog antibiotika, već kombinaciju. A drugi način duže traje, ali je pouzdaniji: ojačajte imunitet, hranite se zdravo, i bavite se fizičkom aktivnošću! To je jako važno! I nemojte da imate odnose dok se oboje ne izlečite.

 • valentina

  11. 01. 2014. u 23:02

  origano ne pomaze u lecenju bakterije UREAPLAZME !!! provereno !nazalost !

 • valentina

  11. 01. 2014. u 23:03

  origani ne pomaze u lecenju UREAPLAZME ! nazalost ! provereno !!!

 • Nensi

  08. 02. 2014. u 15:06

  origano ne pomaze za te vrste bakterije ,ni za kandidu,provereno jer smo koristili.skup je i prehvaljen a ne pomaze.

 • Anonimni

  28. 03. 2014. u 17:22

  Hvala

 • AnA

  08. 08. 2014. u 14:31

  Ja imam uzasno bolne odnose, pece me, svrbi, dijagnostikovali su mi vaginozu i candidu, uzela sam prepisane antibiotke ali mi se ocigledno vraca. Ne znam sta da probam od ovoga, sta je najbolje…Mozda da stavim beli luk da otera djavola..:) Probajte da skuvate nar i da pijete tu vodu, dobra je za plazme i hlamidiju, bar sam cula iz vise slucajeva..pozdrav

 • Hellen

  27. 11. 2014. u 21:20

  Ulje divljeg origana mi je izlecilo candidu koju sam vukla dve godine.Tvrdim,i jedino mi je to pomoglo.21 dan svako jutro i vece po 4 kapi divljeg origana pomesano sa maslinovim uljem.LECI!

Prodavnica ×