Registracija Prijavite se

Uobičajeni uzroci epilepsije i okidači epileptičnih napada

12. 04. 2012.   |   

Epilepsija je opšti naziv za tendenciju osobe da ima napade. Epilepsija se obično dijagnostikuje tek nakon što je osoba imala više od jednog napada.

Kada se mogu identifikovati, uzroci epilepsije obično imaju veze sa nekom vrstom povrede na mozgu. Kod većine ljudi, međutim, uzroci epilepsije nisu poznati.

Napadi i epilepsija

Napad nastaje kada se desi eksplozija električnih impulsa u mozgu koji pređu svoje normalne granice. Oni se prošire na susedne oblasti i stvore nekontrolisanu oluju električne aktivnosti. Ti električni impulsi mogu se prenositi na mišiće, izazivajući grčenje.

Uzroci epilepsije

Oko 30% slučajeva epilepsije su deca. Deca i starije osobe najčešće dobijaju epilepsiju.

Jasan uzrok epilepsije postoji samo u malom broju slučajeva. Poznati uzroci napada podrazumevaju neku povredu mozga. Neki od glavnih uzroka epilepsije su:

U do 70% svih slučajeva epilepsije kod odraslih i dece, razlog se nikad ne otkrije.

Uzroci napada

Iako uzroci epileptičnih napada obično nisu poznati, postoje neki faktori za koje se zna da mogu da izazovu napade kod ljudi sa epilepsijom. Izbegavanje ovih okidača vam može pomoći da izbegnete napad i da živite bolje sa epilepsijom:

Kod svake druge žene sa epilepsijom, napadi imaju tendenciju da se javljaju češće u vreme menstruacije. Promena ili dodavanje određenih lekova pre menstruacije može da pomogne u tim slučajevima.

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

  • Nenad

    02. 09. 2013. u 11:23

    Poštovani
    Imam epilepsiju od 11′te godine,prvi napad sam imao u petom razredu i to je bio Grand mal napad kako ga zovu.Sećam se da sam tad za vreme napada bio svestan i čuo sam moju majku kako plače i pita me neke reči.Dok je plakala,držala me je u ruke i prenosila iz sobe u sobu.Za vreme napada bio sam utrnut,noge i ruke mi nisu bile ukočene ali su bile opuštene kao kod mrtvog čoveka i nisam mogao da ih pomerim kao da ih nisam imao ,vrat isto tako glava mi je visila a oči su mi bile takođe ukočene sa pogledom okrenutim nagore.Dok je napad trajao,ispuštao sam zvuke sa slovom (v),hteo sam da izgovorim’voda’ jer sam mislio da će voda da me povrati.To je trajalo svega minut do dva.Kada je napad prestao,oči su mi i dalje bile okrenute na gore sa nemogućnošću da ih pomerim kao i sve delove tela.U stanju mirovanja posle napada,sa ukočenim očima,vratom i svim ekstremitetima,imao sam veoma jak i neprijatan osećaj na penisu da kao posle ejakulacije neko jako trlja vrh penisa prstima ili jezikom.
    Za drugi napad se ne sećam puno jer sam bio polusvestan,ali znam da je bio jači od prvog i da mi je tad izlazila pena na usta što nije bio slučaj kod prvog.Kasnije sam imao još 4 do 5 napada ali su svi bili blaži ali sam svaki put tada gubio svest.Mokrenja nije bilo ni u jednom napadu.Terapiju uzimam redovno Eftil 500 mg.U početku sam pio po 4 tablete dnevno,2 ujutru i 2 uveče.Terapiju sam smanjio po preporuci lekara,ali i dalje imam napade drugačijeg oblika koji se zovu Apsans tako kažu.Iako od tih napada kažu boluju isključivo deca,mene to zabrinjava jer sam već prerastao to doba,imam 27 godina a i dalje imam to.Recite mi molim vas da li ja bolujem od više vida epilepsija?Molim vas recite mi šta da radim jer pomišljam na najgore?