Registracija Prijavite se

Krvarenje posle seksualnog odnosa, uzroci

22. 04. 2013.   |   

Postoje brojni uzroci krvarenja  nakon seksualnog odnosa i svaki od njih iziskuje odgovarajući medicinski tretman.

Sledi  10 najčešćih uzroka krvarenja nakon seksualnog odnosa:

1. Displazija grlića materice

Ova displazija predstavlja prekancerogene promene epitelnih ćelija koje oivičavaju grlić materice. Rizik raste ukoliko žena ima više seksualnh partnera ili ukoliko ima seks pre 18-te godine. Takođe, rizikofaktor je porođaj pre 16-te godine, kao i ranije obolevanje od seksualno prenosivih bolesti.

 2.Hlamidija

Hlamidija je bakterija koja se najčešće prenosi seksualnim putem ili kontaktom sa semenom tečnosti muškarca, kao i  preko vaginalne sekreti ili krvi.

 

 3. Gonoreja

Gonoreja je polna bolest koja se obično prenosi seksualnim putem, a uzrokovana je bakterijom.

 4. Vaginitis ili cervicitis

Upala ili otok i infekcija vagine ili cerviksa(grlića materice)  može biti izazvana različitim uzrocima. Shodno tome, primenjuje se kauzalna terapija koja deluje na sam uzrok inflamacije.

 5. Polipi na grliću materice

Polipi na grliću materice predstavljaju glatke, crvene ili ljubičaste, prstolike izrasline koje izrastaju izvan mukoznog sloja  grlića ili cervikalnog kanala. Ovi polipi su izuzetno krhki i mogu se lako i bezbolno ukloniti.

 6. Trihomonijaza

Trihomonijaza je polna bolest koja se najčešće prenosi seksualnim putem i izazvana je bakterijom protozoom.

Može se preneti preko obolele majke na novorođenče. Iako ređe, ovo oboljenje se može preneti i  preko vode iz česme, urina, toaletne daske i boravkom u  bazenu.

 

 7. Vaginalna gljivična infekcija

Ova infekcija nastaje pojačanim rastom gljivica koje normalno naseljavaju vaginalnu oblast. Uobičajeni simptomi su svrab, pečenje i neprijatan miris vagine, kao i beli vaginalni sekret siraste konzistencije.

 8. Endometritis ili adenomioza

Endometritis predstavlja zapaljenje endometrijuma(nadjublji sloj materice). Adenomioza nastaje kada se endometrijalno tkivo zakači za matericu, ili neki drugi organ, kao što su jajnici, pa se njegov rast odvija izvan materice.

9. Polipi na materici

Polipi nastaju kada endometrijum formira izbočine na materici. Žene koje imaju polipe na materici često imaju i krvarenje između menstrualnih ciklusa(metroragija). Javljaju se i drugi simptomi, kao što su vaginalno krvarenje nakon seksualnog odnosa, tačkasto krvarenje, krvarenje nakon menopauze, krvarenje nakon hormonske terapije.

10. Fibroidni tumori

Ovi tumori su obično benigni. Izgrađeni su od čvrste mase fibroznog tkiva. Retko su maligne prirode. Simptomi ove vrste tumora variraju od žene do žene, a kod nekih žena se i ne pojavljuju.

Važno je da žene koje imaju fibroidni tumor na materici ne unose u organizam estrogen, ni u kom obliku, uključujući i kontraceptivne pilule, jer estrogen podstiče rast fibroznih ćelija.

Napomena: Ukoliko primetite vaginalno krvarenje u toku i/ili nakon seksualnog odnosa, obavezno posetite ginekologa.

Komentari

 • zumbreta

  07. 06. 2013. u 21:18

  imam mijom na materici krvari i ako uzimam anti bebi pilule bila sam na kiretazi nista mi ne pomogne i dalje krvarim i imam jakih bolova rekli su mi da idem na operaciju i da mi izvadu matericu ali ja joj nisam udata i nemam dece dajtemi neki savet

 • lola

  13. 08. 2013. u 10:58

  juce sam prvi put imala krvarenje posle odnosa,jako sam se uplasila,jer sam pre 10 meseci imala spontani pobacaj…

 • ivan

  25. 11. 2014. u 01:30

  Devojka mi ima problem sa krvarenjem…izgubila je nevinost pre 6 dana i krv e prisutna sav taj period za vreme odnosa pa čak i danas za vreme mokrenja i blag bol u stomaku…o čemu se radi i dali tako treba…moram da napomenem da je prilikom svakog odnosa korišćen prezervativ- kondom! Na sve to mi se požalila i na bol u predelu prepona…!?

Prodavnica ×