Registracija Prijavite se

Uzroci krvarenja van menstruacije

28. 03. 2012.   |   

Abnormalno vaginalno krvarenje
Mnoge žene bar nekad u životu iskuse abnormalno vaginalno krvarenje između menstruacija. Vaginalno krvarenje se smatra abnormalnim ako se desi:
Kada ne očekujemo menstruaciju.
Kada je tok menstrualne krvi slabiji ili jači nego što ste navikli.
Pre desete godine života, kada ste trudni, ili posle menopauze.

Uzroci abnormalnog menstrualnog krvarenja

Abnormalno menstrualno krvarenje ne mora nužno ukazivati na neki veliki zdravstveni problem.
S obzirom da krvarenje može ukazivati na problem sa trudnoćom, ako se javlja krvarenje van menstruacije moguće je da je žena trudna.
Tačkasto ili minimalno krvarenje može da bude normalno, ali u slučaju da se javi bilo koja vrsta krvarenja tokom trudnoće treba da odete kod ginekologa.
Obilno vaginalno krvarenje ili krvarenje koje se javlja pre dvanaeste nedelje trudnoće može da ukazuje na ozbiljan problem, uključujući i vanmateričnu trudnoću, pobačaj ili placentu previju (problem sa posteljicom, posteljica nije implantirana visoko prema telu materice, već nisko, tako da delom ili u potpunosti prekriva grlić materice).
Ovulacija može da izazove krvarenje na sredini menstrualnog ciklusa.
Sindrom policističnih jajnika je hormonska neravnoteža koja ometa normalnu ovulaciju, što može dovesti do abnormalnog krvarenja.
Lekovi kao što su pilule za kontracepciju, ponekad mogu izazvati abnormalno vaginalno krvarenje. Možda ćete imati slabo krvarenje između menstruacija tokom prvih nekoliko meseci, ako ste nedavno počeli da koriste kontraceptivne pilule. Možete takođe imati krvarenje ako ne uzimate pilule u isto vreme svaki dan.
Spirala za kontracepciju takođe može da poveća verovatnoću pojave krvarenja van menstruacije i obilne menstruacije.
Infekcija organa male karlice (vagine, grlića, materice, jajovoda ili jajnika) može izazvati vaginalno krvarenje, naročito posle seksualnog odnosa ili ispranja vagine. Polno prenosive bolesti su često uzrok infekcije.
Zapaljenska bolest karlice izaziva zapaljenje ili infekciju materice, jajovoda ili jajnika koji mogu dovesti do abnormalnog krvarenja.

Drugi, manje uobičajeni uzroci abnormalnog vaginalnog krvarenja uključuju:

 • Seksualno zlostavljanje.
 • Guranje predmeta u vaginu.
 • Fibroidi (izrasline vezivnog tkiva koje nastaju na mišićnom zidu materice ili cerviksa (otvora grlića materice)) čest su uzrok obilnih menstruacija.
 • Strukturni problemi, kao što je uretralni prolaps (ispadanje materice) ili polipi.
 • Rak grlića materice, materice, jajnika ili vagine.
 • Ekstremni emocionalni stres i prekomerna fizička aktivnost. Ali, preterano vežbanje češće izaziva odsustvo menstruacije (amenoreja).
 • Druge bolesti, kao što su dijabetes ili hipertireoza.
 • Mogu se javiti obilna krvarenja tokom prvih nekoliko nedelja nakon porođaja (posle porođaja) ili posle abortusa, jer se materica ne skupi na predporođajnu veličinu ili jer fetalna tkiva ostanu u materici (zadrže se proizvodi začeća u materici i posle porođaja).
 • Ako imate 40 ili više godina, nenormalno vaginalno krvarenje može da znači da ste ušli perimenopauzu. Kod žena koje nisu imale menstruaciju12 meseci za redom, vaginalno krvarenje se smatra abnormalnim i uvek o tome treba obavestiti ginekologa.
Lečenje abnormalnog vaginalnog krvarenja zavisi od uzroka krvarenja.

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • zumbreta

  02. 06. 2013. u 16:35

  htela sam da pitam za savet imam jake bolovi kada imam menstruaciju i obilno krvarenje.bilasam kod ginekologa on mije rekao da imam mijom na materici daomije anti bebi pilule 28 popilasam te tablete ali nista bolje nije bilo pocela sam svaki dan da krvarim. bila sam na kontrolu i rekla sam to rekao da je normalo.da treba da krvarim ja sam izgubila mnogo krvi gvozdja i svega. pa sam morala u bolici na kiretazu. posle 2 nedelje ja sam opet pocela da krvarim.otisla sam na kontrolu kod svg doktora opet mi dao anti bebi pilule 28 popilasam ali ne osecam se dobro i dalje krvarim po malo ondak mije on rekao da prestanem sa te pilule jer mi ne odgovaraju krvarilasam nedelju dana da nemam snage da stojim na nogama.opet sam otisla na kotrolu.pregledao i rekao da mije materica puna sa krv.i pod hitno me je poslao u bolicu.bilasam u bolic na pregled i rekli da moram da idem na operaciju da mi izvadu matericu zbog mijoma.ja nisam htela jer nisam udata i zelim da imam decu ako postoji mogucnosti da ostanem u drugom stanju zbog tog mijoma.

 • ana

  13. 03. 2014. u 16:37

  menstruacija mi se zavrsila pre 5dana,ocekujem ovulaciju,pijem biljne cajeve,radim lh test,jer radimo na bebi,sinoc mi se pojavio sukrvicava sluz na t.papiru….kasnije je sve bilo u redu,do danas popodne kad sam opat videla oskudno krvarenje,kao na pocetku cuklusa. sta moze to biti,uplasena sam,a lekaru ne mogu jos uvek jer sam van zemlje?

 • tina

  15. 04. 2014. u 06:13

  Ana I ja sam u istoj situacijibilo bi dobro da neko odgovori na tvoje pitanje, pozdrav

 • Anonimni

  19. 05. 2014. u 22:15

  da zaustavis krvarenje jedi hurme

 • Marija

  06. 08. 2014. u 18:49

  menstruacija mi je bila redovna do pre mesec dana i ne znam zasto je pocela pre vremena a sada i preobilno krvarenje uz nesvestice i malaksalost bez bolova u donjem abddomenu.POZDRAV uz nadu da ce mi neko dati odgovor?

 • sanela

  02. 09. 2014. u 17:44

  pre dve nedelje dobila sam.Pre,ciklusa popila sam 18 a ne 21 tabletu protiv trudnoce.Nakon odnosa.Sutradan primetila sam na papiru krv rozikaste boje.To se jos nastavlja.Cak,dubinskim stavljanjem papira,javlja se i braon boja i sluz.Da,naglasim,da sam imala i jos imam stresove.Molim vas,odgovori te.Postovanje

 • XYZ

  22. 09. 2014. u 18:23

  Postovanje … porordila sma se pre 11 meseci, menstruacija mi je neredovna. Poslednja menstruacija mi je prestala pre nedelju dana i juce sam primetila krv na gacicama. to je trajalo samo jedan dan, i to posle svadje….sto predstavlja neki stres…i od tada mi se vrti u glavi i muka mi je…..jel to moguce od stresa…?Unapred hvala na odgovoru

 • Mina

  10. 11. 2014. u 17:50

  Postovanje, imam jedno pitanje.. Pre 15ak dana sam imala menstruaciju, mozda malo slabije krvarenje..i posle 3 dana sam opet dobila menstruaciju i jace mi je krvarenje bilo.. Mozda je od promene klime, jer sam tada stigla u Austriju..Hvala unapred, pozdrav.

 • Nena

  06. 12. 2014. u 00:36

  Imam 17 god i imam vec jedno dete od 2 god,stupila sam u drugi brak,sa partnerom sam 5 meseci,u poslednja tri meseca mi se desava neko rozlikasto krvarenje 7 dana posle mestruacije i trajalo je po 1-2 dana,a sada pre nedelju dana je isto tako pocelo kao rozlikasto sumnjala sam u trudnocu ali je postepeno to krvarenje postalo jace i sada imam jako krvarenje i neke grceve bolove u grudima a menzis treba da dobijem za nedelju dana ? sta mi se desava ?

 • Jelena

  20. 04. 2015. u 14:59

  Htela bih da pitam za savet da li je moguce da prokrvarim od stresa?

 • Aldina

  02. 05. 2015. u 19:59

  Molim vas za pomoć. 20.03 sam imala odnos,i taj isti dan sam dobila i menstruaciju,ovog mjeseca dobila sam normalno menstruaciju i bila je kao inače,međutim,nakon sto je prošlo pet dana otkad je menstruacija prestala javilo mi se krvarenje koje traje vec 5 dana,ponekad u toku dana naleti to krvarenje ali ga nije puno,zanima me jel moguce da sam trudna ?