Registracija Prijavite se

Uzroci oticanja gležnjeva i stopala

29. 03. 2012.   |   

Otečeni gležnjevi i otečena stopala su uobičajena pojava i obično nisu razlog za zabrinutost, posebno ako ste dugo stajali ili hodali. Ali stopala i zglobovi koji su dugo otečeni ili su u pratnji drugih simptoma mogu sugerisati ozbiljan zdravstveni problem.

Uzroci oticanja stopala i zglobova i saveti o tome kada da odete kod lekara

Komplikacije u trudnoći.

Oticanje gležnjeva i stopala je normalno u trudnoći. Iznenadni ili preveliki otok, međutim, može da bude znak preeklampsije, ozbiljnog stanja gde se visok krvni pritisak i proteini u urinu jave posle 20. nedelje trudnoće. Ako imate teške otoke ili oticanje u pratnji drugih simptoma kao što su bol u trbuhu, glavobolje, retko mokrite, osećate mučninu i povraćate, ili uočavate promene u čulu vida, odmah pozovite lekara.

Povrede stopala ili skočnog zgloba.

Povrede stopala ili gležnjeva mogu da dovedu do otoka. Najčešće je istegnuće skočnog zgloba, koje se javlja kada povreda ili pogrešan korak izaziva abnormalno istezanje ligamenata skočnog zgloba koji zglob drže na mestu. Da biste smanjili otok stopala ili skočnog zgloba usled povrede, odmarajte kako biste izbegli korišćenje povređenog zgloba ili stopala, koristite obloge od leda, zamotajte stopalo ili nožni zglob steznikom, i podignite nogu na stolicu ili jastuk. Ukoliko su otok i bol jaki ili vam se stanje ne poboljšava kućnim lečenjem, obratite se svom lekaru.

Limfedem (oticanje međućelijskog tkiva)

Limfedem je limfna tečnost u tkivima koja se nakuplja zbog odsustva limfnih sudova, problema sa limfnim sudovima ili nakon uklanjanja limfnih čvorova. Limfa je tečnost bogata proteinima koja obično putuje duž široke mreže sudova i kapilara. Ona se filtrira kroz limfne čvorove koji uništavaju neželjene supstance, kao što su bakterije. Kada postoji problem sa limfnim sudovima ili čvorovima, međutim, tok limfne tečnosti može biti blokiran. Kada se ne leči, gomilanje limfe može ugroziti zarastanje rana i dovesti do infekcije i deformiteta. Limfedem se često javlja nakon terapija zračenjem ili nakon uklanjanja limfnih čvorova kod osoba koje boluju od raka. Ako ste prošli kroz lečenje raka i primetite oticanje, odmah se obratite svom lekaru.

Venska insuficijencija

Oticanje gležnjeva i stopala je često rani simptom venske insuficijencije, stanja u kome se krv neadekvatno kreće kroz vene iz nogu i stopala do srca. Normalno, vene sprovode krv nagore uz pomoć jednosmernih ventila. Kada se ovi ventili oštete ili oslabe, krv curi na dole i tečnost se zadržava u mekom tkivu nogu ispod kolena, posebno u gležnjevima i stopalima. Hronična venska insuficijencija može da dovede do promena na koži, kožnih čireva, kao i infekcije. Ako imate znake venske insuficijencije treba da odete kod lekara.

Infektivno oticanje stopala i gležnjeva.

Oticanje stopala i gležnjeva može biti znak infekcije. Ljudi sa dijabetesnom neuropatijom ili drugim nervnim problemima stopala podležu većem riziku za infekcije stopala. Ako imate dijabetes, važno je da obratite pažnju na svoje noge, da li su prisutni plikovi i rane, jer oštećenje nerava mogu da otupe osećaj bola i problemi sa stopalima mogu brzo napredovati. Ukoliko primetite oticanje nogu ili plikove koji izgledaju inficirano, obratite se odmah lekaru.

Krvni ugrušak

Krvni ugrušci koji mogu da se formiraju u venama mogu zaustaviti povratni tok krvi iz nogu nazad do srca i izazvati oticanje gležnjeva i stopala. Krvni ugrušci mogu biti površinski (javljaju se u venama tik ispod kože), ili dubinski (stanje poznato kao duboka tromboza vena). Dubinski ugrušci mogu da blokiraju jednu ili više glavnih vena na nogama. Ovi krvni ugrušci mogu da budu opasni po život, ako se oslobode i doputuju do srca i pluća. Ako vam otiče jedna noga, uz bol, blago povišenu temperaturu, a možda i promenu u boji zahvaćene noge, odmah pozovite lekara. Lečenje krvnim razređivačima se nekad primenjuje u ovim slučajevima.

Bolesti srca, jetre ili bubrega.

Ponekad oticanje može ukazivati na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima. Ako vam gležnjevi otiču u večernjim satima moguće je da postoji zadržavanje soli i vode zbog bolesti desne strane srca. Bolesti bubrega takođe mogu da izazovu oticanje stopala i skočnog zgloba. Kada bubrezi ne funkcionišu ispravno, tečnost se nagomilava u telu. Bolest jetre može da utiče na proizvodnju proteina albumina u jetri, koji sprečava curenje krvi iz krvnih sudova u okolna tkiva. Neadekvatna proizvodnja albumina može da dovede do curenja tečnosti. Gravitacija izaziva nagomilavanje tečnosti u nogama i zglobovima, ali tečnost moze da se akumulira i u stomaku i grudima. Ako je otok u pratnji drugih simptoma, uključujući umor, gubitak apetita i težine, obratite se odmah svom lekaru. Ako osećate da gubite dah ili bolove, pritisak, ili stezanje u grudima, smesta pozovite 94 (hitnu pomoć).

Neželjena dejstva lekova.

Mnogi lekovi mogu da izazovu oticanje stopala i gležnjeva kao neželjeni efekat. Oni uključuju:

Ako sumnjate da otok može biti u vezi sa lekovima koje uzimate, razgovarajte sa svojim lekarom. Iako su koristi od leka vredne toga da istrpite otok, teži oblik otoka znak je da treba da promenite lekove ili doziranje.

Komentari

 • Anonimni

  27. 03. 2013. u 23:04

  imala sam op vena u oktobru sad imam problem oticanja stopals
  sta je uzrok

 • slavica

  23. 06. 2013. u 10:48

  imam mali otok samo oko gleznjeva ne osecam bol nigde samo zamor to se desava evo dva dana a cini mi se da sam prehladila jajnike dali moze da mi je to uzrok oticanja nogu ili unapred zahvalna

 • anonimna

  06. 07. 2013. u 17:54

  u zadnjih par dana mi se pojavljuje otok oko zglobova na nogama,često osjećam bolove u donjem dijelu kralježnice,nadutost u trbuhu,radila sam urinu kulturu i krvnu sliku,sve super,šta bi moglo biti,gdje da se obratim

 • sanja

  06. 08. 2013. u 14:27

  Postovani! Ja sam trudnica u 7 mesecu,znam da je normalno oticanje zglobova posebno na nogama u trudnoci,ali mene samo boli levi zglob i imam mali otok.Sa velikim bolom se oslanjam na nogu,stavljala sam ledene obloge,uvijala zavojem ali slabo pomaze.Da li mi mozete pomoci!Hvala puno

 • Svetlana

  05. 12. 2013. u 20:56

  Postovani,cekam operaciju desnog polomljenog kuka.Na listi cekanja sam,ali meni je sada pocelo da otice koleno i zglob na istoj nozi.Molim Vas odgovorite mi koji to uzrok moze da bude.Hvala vam puno!

 • Robert

  19. 02. 2014. u 16:22

  imam diabetes par godina tip 1 na insulin.u zadnje vreme imam otecena stopala i noznog zgloba.dosta radim sedecki ali su i ujutro natecene.zadnje vreme setam ali natecenost ostaje.da li ima resenje za to.hvala.

 • Robert

  19. 02. 2014. u 16:25

  ps.pijem i neke lekove za psihozu al ne verujem da je zbog toga.

Imate problem? Postavite pitanje na našem forumu!