Registracija Prijavite se

Uzroci oticanja gležnjeva i stopala

29. 03. 2012.   |   

Otečeni gležnjevi i otečena stopala su uobičajena pojava i obično nisu razlog za zabrinutost, posebno ako ste dugo stajali ili hodali. Ali stopala i zglobovi koji su dugo otečeni ili su u pratnji drugih simptoma mogu sugerisati ozbiljan zdravstveni problem.

Uzroci oticanja stopala i zglobova i saveti o tome kada da odete kod lekara

Komplikacije u trudnoći.

Oticanje gležnjeva i stopala je normalno u trudnoći. Iznenadni ili preveliki otok, međutim, može da bude znak preeklampsije, ozbiljnog stanja gde se visok krvni pritisak i proteini u urinu jave posle 20. nedelje trudnoće. Ako imate teške otoke ili oticanje u pratnji drugih simptoma kao što su bol u trbuhu, glavobolje, retko mokrite, osećate mučninu i povraćate, ili uočavate promene u čulu vida, odmah pozovite lekara.

Povrede stopala ili skočnog zgloba.

Povrede stopala ili gležnjeva mogu da dovedu do otoka. Najčešće je istegnuće skočnog zgloba, koje se javlja kada povreda ili pogrešan korak izaziva abnormalno istezanje ligamenata skočnog zgloba koji zglob drže na mestu. Da biste smanjili otok stopala ili skočnog zgloba usled povrede, odmarajte kako biste izbegli korišćenje povređenog zgloba ili stopala, koristite obloge od leda, zamotajte stopalo ili nožni zglob steznikom, i podignite nogu na stolicu ili jastuk. Ukoliko su otok i bol jaki ili vam se stanje ne poboljšava kućnim lečenjem, obratite se svom lekaru.

Limfedem (oticanje međućelijskog tkiva)

Limfedem je limfna tečnost u tkivima koja se nakuplja zbog odsustva limfnih sudova, problema sa limfnim sudovima ili nakon uklanjanja limfnih čvorova. Limfa je tečnost bogata proteinima koja obično putuje duž široke mreže sudova i kapilara. Ona se filtrira kroz limfne čvorove koji uništavaju neželjene supstance, kao što su bakterije. Kada postoji problem sa limfnim sudovima ili čvorovima, međutim, tok limfne tečnosti može biti blokiran. Kada se ne leči, gomilanje limfe može ugroziti zarastanje rana i dovesti do infekcije i deformiteta. Limfedem se često javlja nakon terapija zračenjem ili nakon uklanjanja limfnih čvorova kod osoba koje boluju od raka. Ako ste prošli kroz lečenje raka i primetite oticanje, odmah se obratite svom lekaru.

Venska insuficijencija

Oticanje gležnjeva i stopala je često rani simptom venske insuficijencije, stanja u kome se krv neadekvatno kreće kroz vene iz nogu i stopala do srca. Normalno, vene sprovode krv nagore uz pomoć jednosmernih ventila. Kada se ovi ventili oštete ili oslabe, krv curi na dole i tečnost se zadržava u mekom tkivu nogu ispod kolena, posebno u gležnjevima i stopalima. Hronična venska insuficijencija može da dovede do promena na koži, kožnih čireva, kao i infekcije. Ako imate znake venske insuficijencije treba da odete kod lekara.

Infektivno oticanje stopala i gležnjeva.

Oticanje stopala i gležnjeva može biti znak infekcije. Ljudi sa dijabetesnom neuropatijom ili drugim nervnim problemima stopala podležu većem riziku za infekcije stopala. Ako imate dijabetes, važno je da obratite pažnju na svoje noge, da li su prisutni plikovi i rane, jer oštećenje nerava mogu da otupe osećaj bola i problemi sa stopalima mogu brzo napredovati. Ukoliko primetite oticanje nogu ili plikove koji izgledaju inficirano, obratite se odmah lekaru.

Krvni ugrušak

Krvni ugrušci koji mogu da se formiraju u venama mogu zaustaviti povratni tok krvi iz nogu nazad do srca i izazvati oticanje gležnjeva i stopala. Krvni ugrušci mogu biti površinski (javljaju se u venama tik ispod kože), ili dubinski (stanje poznato kao duboka tromboza vena). Dubinski ugrušci mogu da blokiraju jednu ili više glavnih vena na nogama. Ovi krvni ugrušci mogu da budu opasni po život, ako se oslobode i doputuju do srca i pluća. Ako vam otiče jedna noga, uz bol, blago povišenu temperaturu, a možda i promenu u boji zahvaćene noge, odmah pozovite lekara. Lečenje krvnim razređivačima se nekad primenjuje u ovim slučajevima.

Bolesti srca, jetre ili bubrega.

Ponekad oticanje može ukazivati na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima. Ako vam gležnjevi otiču u večernjim satima moguće je da postoji zadržavanje soli i vode zbog bolesti desne strane srca. Bolesti bubrega takođe mogu da izazovu oticanje stopala i skočnog zgloba. Kada bubrezi ne funkcionišu ispravno, tečnost se nagomilava u telu. Bolest jetre može da utiče na proizvodnju proteina albumina u jetri, koji sprečava curenje krvi iz krvnih sudova u okolna tkiva. Neadekvatna proizvodnja albumina može da dovede do curenja tečnosti. Gravitacija izaziva nagomilavanje tečnosti u nogama i zglobovima, ali tečnost moze da se akumulira i u stomaku i grudima. Ako je otok u pratnji drugih simptoma, uključujući umor, gubitak apetita i težine, obratite se odmah svom lekaru. Ako osećate da gubite dah ili bolove, pritisak, ili stezanje u grudima, smesta pozovite 94 (hitnu pomoć).

Neželjena dejstva lekova.

Mnogi lekovi mogu da izazovu oticanje stopala i gležnjeva kao neželjeni efekat. Oni uključuju:

Ako sumnjate da otok može biti u vezi sa lekovima koje uzimate, razgovarajte sa svojim lekarom. Iako su koristi od leka vredne toga da istrpite otok, teži oblik otoka znak je da treba da promenite lekove ili doziranje.

Želite velike popuste na naše proizvode?

Prijavite se na našu email listu ispod i dobijajte obaveštenja o akcijama i sniženjima:

Komentari

 • Anonimni

  27. 03. 2013. u 23:04

  imala sam op vena u oktobru sad imam problem oticanja stopals
  sta je uzrok

 • slavica

  23. 06. 2013. u 10:48

  imam mali otok samo oko gleznjeva ne osecam bol nigde samo zamor to se desava evo dva dana a cini mi se da sam prehladila jajnike dali moze da mi je to uzrok oticanja nogu ili unapred zahvalna

 • anonimna

  06. 07. 2013. u 17:54

  u zadnjih par dana mi se pojavljuje otok oko zglobova na nogama,često osjećam bolove u donjem dijelu kralježnice,nadutost u trbuhu,radila sam urinu kulturu i krvnu sliku,sve super,šta bi moglo biti,gdje da se obratim

 • sanja

  06. 08. 2013. u 14:27

  Postovani! Ja sam trudnica u 7 mesecu,znam da je normalno oticanje zglobova posebno na nogama u trudnoci,ali mene samo boli levi zglob i imam mali otok.Sa velikim bolom se oslanjam na nogu,stavljala sam ledene obloge,uvijala zavojem ali slabo pomaze.Da li mi mozete pomoci!Hvala puno

 • Svetlana

  05. 12. 2013. u 20:56

  Postovani,cekam operaciju desnog polomljenog kuka.Na listi cekanja sam,ali meni je sada pocelo da otice koleno i zglob na istoj nozi.Molim Vas odgovorite mi koji to uzrok moze da bude.Hvala vam puno!

 • Robert

  19. 02. 2014. u 16:22

  imam diabetes par godina tip 1 na insulin.u zadnje vreme imam otecena stopala i noznog zgloba.dosta radim sedecki ali su i ujutro natecene.zadnje vreme setam ali natecenost ostaje.da li ima resenje za to.hvala.

 • Robert

  19. 02. 2014. u 16:25

  ps.pijem i neke lekove za psihozu al ne verujem da je zbog toga.

 • MIrela

  23. 04. 2014. u 19:30

  Pila sam kortikosteroide 6 mjeseci i sad kad sam prestala počeo mi je oticati lijevi gležanj.Jel moguće da je usljed prestanka korištenja kortikosteroida? Hvala

 • Ranka

  29. 04. 2014. u 17:40

  Nastupila je treca godina kako imam natecen zglob na nozi. Bila sam kod ortopeda kosti nisu ostecene fizicku povredu nisam imala. Terapije Laserom, hladjenje, nosila sam i bandazu i nista mi nije pomoglo sad je i desni zglob otecen kao i lijevi. Nije bolno jedino kod nekih cipela ako su visocije smeta jer je otok prilican. Sta mi vi preporucujete?

 • Taca

  02. 05. 2014. u 23:30

  Postovani,samo neki put mi natekne malo desna noga ako sam u ravnim cipelama.kad lenem i odmorim nestane otok!treba li da se zabrinem!nista ne boli samo je otok topao!unapred zahvalna

 • Dragica

  25. 05. 2014. u 00:08

  Postovani,vec dva meseca imam otok levog skocnog zgloba. Otok se pojavio iznenada.Bila sam kod ortopeda, reumatologa… Sumnjali su na giht, reumatizam, bakterije. Sad pijem kortikosteroide, sumnja na upalni proces, ali otok ne prolazi. Posebno je uvece primetan, a ujutru je najmanji. Inace, imam 34 godine. Veoma sam zabrinuta.

 • jelena

  25. 05. 2014. u 15:50

  na levoj nozi imam otok stopala, i otvorene rane odakle curi limfa.Kako je zaustaviti?

 • Anonimni

  10. 06. 2014. u 16:49

  Pijem Presolol i Amlopin -do pre 3 godine sam koristio Prinorm i Nifeelat , ZADNJIH mesec dana mi otocu NOZNI ZGLOBOVI i to nocu nestanu i svako jutro ponovo cim ustanem

 • ivan markov

  11. 06. 2014. u 07:01

  Oko 2 nedelje unazad mi otiču zglobovi na nogama.
  Ujutro nema otoka.
  Zadnjih 3 godine koristim Amlopin i Presolol za pritisak.
  Imam i psorijazu na laktovima i potiljku na glavi .

 • Andriana

  28. 06. 2014. u 13:43

  Ima vec 8 meseci kako mi je desno stopalo oteceno sa spoljasne strane. Pre jedno 6 godina auto mi je pregazio ovo isto stopalo (bio je mal otok, ortoped mi je stavio zavoj i odmarala sam nogu). U trudnoci pre 3 godine stopala su bila otecena ali nakon porodjaja sve se vratilo u normalu. Pre 12 meseci pojavio se otok na istom stopalu, ali je prosao nakon 7 dana. Ali ovaj zadnji put nece da prodje.
  Ne pijem lekove, nisam trudna, zdravo se hranim, bila sam kod nekoliko ortopeda I drugih lekara I sve je uredu (krvotok, srce, bubrezi… sve). I pored svega niko ne moze da kaze sta je uzrok otoka. Bar da znam sta da radim kako bi se umanjio otok?!?

 • sonja

  02. 07. 2014. u 10:33

  Povrijedila sam skocni zglob prije godinu dana.Bila sam kod doktora i uradjen je snimak,njegov komentar je bio da je sve ok.ali da bi trebalo opet snimiti kao nesto mu je sumnjivo…nije ni on bio siguran Od tada i dalje imam otekline i javljaju se jaci bolovi.Sta mi savjetujete.Da li treba opet odraditi rengen ili…?

 • admin

  03. 07. 2014. u 19:50

  Sonja, obavezno treba ponoviti rtg snimanje.

 • Slavica

  10. 08. 2014. u 19:24

  Postovani, nikada nisam bolovala niodcega, niti imala probleme sa oticanjem nogu, ali bila sam na moru 10 dana, i danas kad sam se vracala primetila sam da su mi otekle noge oko zglobova. Mozete li da mi kazete da sta moze biti u pitanju jer bas nikada nisam imala problema sa oticanjem nogu?

 • jokica

  23. 08. 2014. u 23:35

  Postovani imam otok u stopalima i gleznju na obe noge! bolujem od angine pektoris pre 3 godine mi je uradjena kornografija a pre 2 godine sam imala operaciju bubrega od koje su mi izvadili samo 1 veci kamen a 3 manja ostavili u bubregu! interesuje me dali je sada otok u nogama problem bubrega ili srca ili postoji jos neki problem ??? hvala

 • Darko

  03. 10. 2014. u 20:05

  Uzimao sam 2 nedelje Dexason (kortikosteroid), i natekli su mi zglobovi, koleno,cukalj, zglobovi prstiju na saci. Prestao sam sa uzimanjem, vec 5 dana kako ne pijem. Koliko je potrebno da se otoci povuku? Mnogo boli

 • stana

  20. 11. 2014. u 19:30

  IMAM 34 GOD,JAKO SLABU CIRKULACIJU U NOGAMA,A POJAVIO MI SE OTOK NA LEVOM SKOCNOM ZGLOBU.PIJEM NEBILET

 • marijo

  28. 01. 2015. u 02:35

  Imam problem sa skocnim zglobog,2-3 sam ga uvrnuo,imam otok stavljao sam led na nogu i nista ne pomaze bio kod doktora 2 puta,otok imam 2 meseca nzm sta da radim izgleda kao vena da se nadula,nmg loptu da sutnem punom

 • branko

  28. 01. 2015. u 02:43

  Imam problem sa skocnim zglobom,2-3 puta mi je odlazio,naduven je bio sam kod doktora 2 puta ali nista mi nije pomoglo,stavljao led,pio tablete za ojacavanje kostiju..