Govor tijela mačke-kako prepoznati šta se dešava u umu vaše mačke

Rate this post

Gestovi i vokalizacije mačke za kućne ljubimce pokazuju šta mačka ima na umu. Govor tijela mačke ljubimca, kao i njegovo tumačenje, pomažu pojedincima da predvide kada je mačka imala dovoljno češanja, na primjer, ili kada gladuje za intimnošću. Mačji govor tijela je zaista prefinjen. Feline interakcija se zasniva na estetske poruke govor tijela, dodir kao i čini. Pored toga, oni se međusobno povezuju sa mirisima, ali ove poruke su potpuno propuštene od strane ljudskih bića. Općenito, problemi s mačkama za kućne ljubimce pojavljuju se posebno zato što osoba zapravo nije prepoznala, na primjer, suptilne naznake mačke da prestane sa struganjem. Tada će mačka možda morati šamarati osobu šapom da bi je razumjela. Posebno uživajte u položaju mačjeg repa, ali i ušiju. Takođe je vredno obratiti pažnju na to kako vas tačno mačka dodiruje, kako vas tačno proverava, kao i kako tačno mjauče i takođe proizvodi zvukove. Prepoznavanje osnovnih kretanja tijela vaše mačke može vam pomoći da spriječite dosadne okolnosti i također se pobrinite da se vaša mačka osjeća sigurno.Govor tijela mačke-kako prepoznati šta se dešava u umu vaše mačke

Ona

Sa položaja mačjeg repa, možda je najpogodnije prevesti namjere mačke za kućne ljubimce. Kada mu mačka za kućne ljubimce priđe ravno uspravno u odnosu na dodatnu mačku za kućne ljubimce ili čovjeka, on se slaže kao i zainteresovan. Često je ideja o mačjem repu donekle savijena. Uznemirena, uplašena ili rezignirana mačka savija rep između nogu. Mahanje repom s jedne na drugu stranu je metoda mačke za kućne ljubimce da kažete drugima da se drže po strani. To nije u stanju uma za zabavljanje. Mačke kućne ljubimce također često mašu repom naprijed-nazad, nabijajući rep u odnosu na tlo prije nego što uskoče u potragu.

Turski

Mačja kosa je općenito glatka u odnosu na tijelo. Rep nalik dusteru i postavljanje dlaka na leđima znakovi su da je mačka uplašena ili agresivna. Ovo je način mačke da izgleda veće, tako da će kućni ljubimac ili čovjek koji je zapravo obeshrabrio mačku imati smisla da se udalji.

Poremećaji očiju

Mačka pokazuje svoje odobrenje nježnim kontaktom očima. Mačka nakon toga polako trepće i takođe može samo držati oči poluotvorene, što implicira da je odlična. Neprekidan pogled bez usporenog treptanja izazov je. Brzo treptanje očiju, s druge strane, može ukazivati na tjeskobu mačke za kućne ljubimce.

Uši

Zainteresovana mačka za kućne ljubimce drži uši tako da pokazuju dalje. Mačka za kućne ljubimce često okreće uši prema zvuku. Uznemirena mačka transformiše uši u stranu, čineći da joj uši izgledaju kao krila aviona. Ovo je prvi pokazatelj da mačka ne smije biti upaljenija kao i da joj treba dozvoliti da se povuče na sigurno mjesto. Uši uznemirene ili lude mačke sigurno su gurnute uz glavu.

Brkovi

Brkovi mačke sa izbačenim leđima ukazuju na strane. Radoznala, koncentrisana ili strastvena mačka širi svoje brkove, usmjeravajući čak i više dalje nego tipično. Kada mačka postane nervozna ili napeta, brkovi joj se izravnavaju uz glavu i pokazuju unazad.

Dodir

Pritiskom mačka pokazuje da je ovo moje. Mačke imaju žlijezde na rubovima usta da označe svoju regiju. Na isti način, oni takođe primećuju ključne ljude. Često je mačka za kućne ljubimce glava – ali dodatno koristi cijelo tijelo. Kada mačka trlja cijelo tijelo naspram čovjekovih stopala, na primjer, namjerava se upoznati. Moraš pustiti mačku da uključi nove ljude kada to želi. Smatra se da je prespavanje ruku i jedna na drugoj sredstvo za mačke da ojačaju svoje društvene veze jedna s drugom. Mačići koriste svoje šape da skuvaju Majčin tvrdoglavi stomak pre nego što većina može da izvuče mleko. Zato čak i odrasle mačke peku šapama kada se osjećaju sigurno, voljeno i također zadovoljno.

Mjaukanje i stvaranje raznih drugih zvukova

Mačke za kućne ljubimce mijenjaju zvukove u različitim okolnostima. Mjaukanje je, međutim, sredstvo za povezivanje mačaka uglavnom samo s ljudskim bićima. Mjaukanje može predložiti tačke poput „nahrani me“,“ igraj se sa mnom “ ili “ izađi.“Dakle, to je mačja metoda da vam kaže da nešto želi. Mačke za kućne ljubimce povezuju se jedni s drugima žuborenjem, predenjem, šištanjem i režanjem.

Demencija mačke za kućne ljubimce-Prepoznajte modifikacije u ponašanju

Navike ostarjele mačke obično se ohlade u poređenju sa navikama mlade i odrasle mačke. Neke starije mačke, međutim, mogu se osipati na poznatim lokacijama, lutati bez funkcije ili ostati gledati predmete. Ova podešavanja mogu biti znakovi i simptomi kognitivnog poremećaja, koji se dodatno nazivaju mačjim mentalnim pogoršanjem. Stambene mačke žive duže, a starije mačke za kućne ljubimce starije od 15 godina više nisu neobičan pogled. Međutim, duži životni vijek mačaka znači da je došlo do povećanja starosnih i uslova. Uz fizičke bolesti, prevladava da starije mačke imaju oštećeno pamćenje i druge kognitivne vještine. U ovoj situaciji razgovaramo o mačjoj demenciji. Znakovi su slični znakovima Alzheimerove bolesti kod ljudi, odakle potiče i naziv mačja demencija. Bolest se dodatno može nazvati mačjim kognitivnim poremećajem. Mačja demencija se obično identifikuje kod mačaka starijih od deset godina.Demencija mačke za kućne ljubimce-Prepoznajte modifikacije u ponašanju

Feline mentalno propadanje: znakovi

Mačja demencija utiče na pamćenje, otkrivanje i prostorno razumevanje, što transformiše navike kućnih ljubimaca. Povrh toga, sposobnost kućnih ljubimaca da prevode estetska i akustična shvatanja je takođe narušena kako stanje napreduje. Najtipičnije promjene u ponašanju povezane sa mačjim mentalnim pogoršanjem:

  • Mačka dobija šupu na poznatim mjestima, kao i zbunjena je u pogledu toga gdje se nalazi. Možda će ostati u uglu područja, kao i zaboraviti kako tačno izaći. Mačka za kućne ljubimce također može zaboraviti gdje se nalazi njen Pješčanik ili šolja za vodu.
  • Mačka ostaje da gleda u zid ili u prazninu na duži vremenski period.
  • Mačka luta okolo bez cilja.
  • Ponašanje feline sa poznatim pojedincima kao i prilagođavanja životinja. Može završiti mnogo posebnijim nego prije ili, alternativno, može djelovati agresivno bez očiglednog faktora.
  • Mačka ne razmišlja o igranju.
  • Mačka za kućne ljubimce zaboravlja ranije naučene vještine kao što su metode i komande. Takođe može ne zapamtiti umjetnost viđenja pješčanika, omogućavajući mački when housebroken da počne pišati na pogrešnim lokacijama.
  • Mačka za kućne ljubimce može zanemariti ishranu, iako je zapravo ostala u prošlosti da traži hranu čim se približi vrijeme obroka.
  • Prilagođavanje ritma spavanja i buđenja mačke. Mačke s demencijom obično proizvode glasne zvukove noću bez razumnog razloga.
  • Smanjena žudnja.
  • Mačka zaboravi da očisti svoje krzno.