Poboljšana proizvodnja pljuvačke: šta signalizira višak pljuvačke, a takođe i usta ispunjena pljuvačkom?

Rate this post

Odvija se refleksivno, odnosno ako su senzorni detektori upaljeni. Kao primjer, kada posmatramo hranu ili kada je mirišemo. Takođe će izazvati žvakanje. U trudnoći se dešava uglavnom u prvom trimestru. A ponekad je to simptom druge bolesti. Proizvodnja podignute pljuvačke, vješto takođe hipersalivacija, može se dovesti do upale pljuvačnih žlijezda u ustima. Na primjer, kao rezultat mehaničke iritacije kod jedenja oštre, kao i začinjene hrane, ili zbog upalnog procesa u usnoj šupljini.Poboljšana proizvodnja pljuvačke: šta signalizira višak pljuvačke, a takođe i usta ispunjena pljuvačkom?

Uobičajena i takođe tipična hipersalivacija

Previše slina je dodatno uobičajeno za brojne psihološke ili senzorne stimulacije. Refleksivno se javlja, kao primer, kada osoba vidi ili miriše ukusnu hranu. Takođe, prilikom jela dolazi do povećanja proizvodnje pljuvačke, kao i aktivacije receptora ukusa. Lučenje pljuvačke reguliše parasimpatički, koji se nalazi u hramu. Emocionalni aspekti koji mogu izazvati pojačanu slinu sastoje se od, na primer, anksioznosti ili anksioznosti.

Bol u porodiljskom

U prvom tromjesečju povećana proizvodnja pljuvačke javlja se prvenstveno kao prateći znak rane jutarnje mučnine. Međutim, može postojati tokom trajanja materinstva. Tačan razlog je neidentifikovan. Ipak, čak i ako to nije simptom bolesti, čini život neprijatnim, kao i smanjuje pogodnost. Slučajevi kada se sa pojačanim slinom generiše čak i litar pljuvačke, intenziviraju stanje wellnessa, sa dehidracijom. Shodno tome, pogodan je pregled kod ljekara.

Ptjalizam u bolesti

Pojačana proizvodnja pljuvačke, ili profesionalno dodatno ptjalizam, javlja se sa brojnim bolestima. To je dolazak sa znakom, na primer, kada povraćate. Podignuta sekrecija pljuvačke može se desiti sa:

 • neurološki uslovi (epilepsija, moždani udar, nekoliko skleroza, ALS, miastenija gravis).
 • problemi glavnog nervnog sistema.
 • problemi sa gastrointestinalnim sistemom (na primjer, GERB, može postojati negativna preferencija u ustima, kao i ekstremna slina, također u uvjetima pankreasa i jetre).
 • trovanja (teški čelici, pečurke, alkohol).
 • upala i infekcija usne šupljine (stomatitis).
 • oticanje gornjeg sistema za disanje.
 • psihološki uslovi (mentalna retardacija, demencija).
 • uzimanje određenih lijekova (parasimpatikomimetici).
 • alergijska reakcija.
 • povrede u ustima, kao i ravne pljuvačne žlezde.
 • kod dijabetičkih problema melitus, sa oštećenim imunitetom, oticanje usne šupljine je uobičajeno, ali dodatno sa hipoglikemijom.
 • poremećaj gutanja, na primjer, sa kvržicom u usnoj šupljini.

Slini od trovanja

Aktivacija parasimpatičkog se takođe dešava sa intoksikacijom, odnosno trovanjem, u kom slučaju je isto tako opasan problem. U slučaju trovanja, ova pojava se dešava samo u nekim slučajevima. Obično kada se radi o trovanju pesticidima koji se koriste u poljoprivredi. Suprotno tome, ako je osoba otrovana teškim metalima, pesticidima, prirodnim rastvaračima ili pečurkama. U situaciji trovanja pečurkama, prvi znaci se manifestuju obično unutar hr. osoba sužava učenike, postoje bolovi u stomaku, kao i proizvodnja podignute pljuvačke. Međutim, nakon kratkog vremena, pljuvačka nestaje, kao i zamenjuje se suvom kožom, povremeno osoba pada u komu, kao i mora odmah da potraži medicinsku pomoć. Pojačana proizvodnja pljuvačke u ovoj situaciji je znak opreza i simptom. Po mogućnosti, povraćanje bi trebalo biti Generirano. Toksin treba odmah da napusti gastrointestinalni sistem kako bi se uverio da se ne apsorbuje u crevima i da se takođe širi po celom telu.

Kada upala u usnoj šupljini

Često previše proizvodnje pljuvačke prati upale u usnoj šupljini. Ići zajedno sa problemom takođe može biti bolno gutanje. Nelagodnost se povećava prilikom uzimanja, pljuvačka se skuplja u ustima. Na primjer, to vrijedi za anginu, odnosno tonzilitis. Manifestuje se i upalom krajnika, njihovim oticanjem, bijelim slojem. Međutim, dodatno neprijatan bol u grlu, koji može imati karakter oštećenja, otežava gutanje, kao i to je uzrok podignutog slina. Kod mladih prevladavaju uporni problemi sa sistemom gornjeg respiratornog sistema. Ipak, opasan je, kao primer, epiglotitis. Kada je jedan od znakova pojačana salivacija, otežano disanje i potreban položaj glave mirisnog psa za kućne ljubimce. Prekomjerna proizvodnja pljuvačke, a time i salivacija, javlja se kod male djece uprkos razvoju zuba. U ovoj situaciji to nije manifestacija bolesti. Mladi u ovom slučaju mogu biti uznemireni, imaju potrebu više žvakati razne predmete, tačnije u području gdje im se gurne novi zub.Kada upala u usnoj šupljini

Kod nekih neuroloških bolesti

Brojne bolesti nervnog sistema manifestuju se i prevelikom slinom, kao iu nekim slučajevima čak i ispuštanjem pljuvačke iz usta. Kao primjer, Huntingtonova bolest, koja je neurodegenerativno stanje koje uzrokuje probleme s kretanjem i kontrolu pokreta. Pored stanja zajedničkog kretanja i mentalnih poremećaja kao što su mentalno pogoršanje, anksioznost ili govorni problemi, dodatno se manifestuje hipersalivacijom. Problemi govora, gutanja, kao i prekomjerna proizvodnja pljuvačke posebno su tipični u kasnijim fazama stanja. Povećana sekrecija pljuvačke, međutim, kao primer, suze i znoj, dodatno se javljaju na početku Parkinsonove bolesti, koja je takođe neurološka bolest. Suština bolesti je iscrpljenost aferentnog neurona u središnjoj komponenti uma. Iz tog razloga problemi sa kontrolom i kontrolom kretanja. Takođe je uobičajena rigidnost mišićne mase i dosledno piće.

Salivacija i takođe bjesnilo

Previše slina je također znak i simptom za bjesnilo. Dovodi ga virus koji se prenosi upravo putem pljuvačke, kao i obično pojedinac završi kontaminiran nakon kontakta sa pogođenim životinjama. Bolest se manifestuje ne samo slinom, već dodatno napadajima, kao i terapijom treba odmah započeti. Bez obzira na to, osim ako ekstremna slina nije izazvana zajedničkim uzrokom ili vanjskim stimulusom, stalno je potrebno nositi se s medicinskom dijagnozom ovog problema. Pretjerano slinjenje nije banalnost. Vlažan jastuk može dodatno ukazivati na ozbiljne probleme s probavom. Prekomjerna proizvodnja pljuvačke tokom spavanja uobičajen je način da se ilustruje da osoba udobno spava. Ako obično navlažite jastuk, to može biti zdravstveni problem. Čini se da je to nevino pitanje, kao i verovatno jednostavno obrišite osušenu pljuvačku u ranim jutarnjim satima. Međutim, ako imate i druge simptome, to može biti infekcija, alergijska reakcija ili probavni problemi. 6 razloga zbog kojih slinite dok spavate, a takođe i šta da radite u vezi s tim: začepljen nos. Razmislite o tome kada ste zadnji put imali prohladno ili gripu sa začepljenim nosom.

Vjerovatno je bilo teško disati preko nozdrva, pa je disanje i izdisanje kroz usta bilo mnogo lakše. Kada vam je zapravo začepljen nos, usta su vam i dalje otvorena, kao i da slinite tokom spavanja. Odgovorni mogu biti mukozni, a takođe i oticanje nosa ili bilo kakva blokada, nosni polip ili uvećani adenoidi. Za ustajali nos, preporučuje se korištenje opcije laganog fiziološkog rastvora kako biste ga lakše očistili. Alergija. Bilo da ste delikatni da posadite polen ili alergen, alergijske reakcije nisu šala za one koji se bore sa njima, a manifestuju se i prekomernom pljuvačkom tokom celog dana, a posebno uveče. Kada se odmaramo, ustajali nos dodatno otežava cirkulaciju krvi do nosa i glave, a takođe i skloni ste da udahnete kroz usta, a takođe i pljuvačka tako povoljno izlazi. Preporučuje se kopulacija podignute glave. Koristite ovlaživač za otvaranje nosnih tokova i takođe garantujte da je sluzokoža vlažna.