Kada nokti ćaskaju-šta nokti mogu reći o Vašem zdravlju?

Rate this post

Oblik, žljebovi, područja, lomljivost, nijansa noktiju-sve ovo može ocrtati vaše cjelokupno stanje, kao i wellness. Pogledajte svoje nokte i obratite pažnju na ono što imaju za reći. Nokti ukazuju na stanje cijelog našeg organizma – njihove krhke ili bijele mrlje mogu pokazati odsustvo vitamina ili drugih tvari neophodnih za tijelo. Lijepe i njegovane nokte zadovoljstvo je pogledati. Pored uljepšavanja ruke, nokti dodatno osiguravaju najosjetljiviju komponentu prstiju, zbog čega je toliko važno da budu zdravi i uravnoteženi. Većinu problema izaziva nepažnja, a takođe i nedostatak brige. Neuredan način života, čudno ponašanje u ishrani, pušenje cigareta, alkohol, kao i kućanski poslovi mogu ostaviti vaše nokte u siromaštvu.Kada nokti ćaskaju-šta nokti mogu reći o Vašem zdravlju?

Pazi na nokte

  • Uzdužne linije na noktima pokazuju slabu apsorpciju nutrijenata u probavnom sistemu.
  • Poprečni žljebovi na noktima uglavnom su rezultat loše prehrane ili proširene bolesti.
  • Primjetno izbočeni, lukovičasti nokti koji izgledaju poput bataka povezani su sa oštećenim plućima i srcem.
  • Ako su nokti savijeni u obliku kašike, u tijelu nedostaje željeza.
  • Izuzetno sferni, kao i zakrivljeni krajevi noktiju i posmeđivanje noktiju-nedostatak vitamina B12
  • Bijele tačke na noktima ukazuju na nedostatak cinka ili kalcijuma.
  • Blijedi nokti su indikacija anemije.
  • Ekstremna upala noktiju ukazuje na dodatak crvenih krvnih zrnaca.
  • Plavi nokti imaju pojedince sa srčanim oboljenjima.
  • Transformirana boja i tekstura, lomljivost, cijepanje i ljuštenje noktiju mogu ukazivati na gljivičnu bolest noktiju.

Nekoliko prijedloga za zdrave i uravnotežene nokte

1. Predivni i zdravi nokti zahtevaju zdravlje, ispravnu ishranu, wellness i aktivnost.

2. Jedite puno mlečnih proizvoda, kao i konzumirajte alkoholno mleko. Svaka sitnica je bogata kalcijumom.

3. Uzimajte suplemente vitamina D od ribljeg ulja, sardina kao i tunjevine.

4. Ako imate slabe nokte, hranu bogatu pomoći u donošenju odluka-zato se počastite puno orašastih plodova, a također i mašću. Potražite druga ulja nevjerovatno za svoje nokte.

5. Takođe vam je potrebno da svom telu obezbedite dovoljan unos cinka, selena i magnezijuma. Kad vam nedostaje, počnite uzimati proizvode koji su posebno napravljeni za njegu noktiju, kose i kože.

6. Resursi cinka su semenke bundeve, pšenične klice, tofu, kvas …

7. Gvožđe uključuje sočivo, sezam, suve kajsije,

8. Magnezijum se može naći u brokoliju, bademima, kineskom kupusu i kukuruzu.

9. Za rast noktiju veoma je važno obezbediti telu aminokiseline (zdrave proteine), posebno cistin. Cistin je uključen u razvoj keratina, kao i stimulativno i regenerirajuće utiče na rast noktiju (uglavnom se nalazi u luku, praziluku kao i belom luku).

10. Među najboljim nutrijentima za nokte je gama-linolna kiselina, koja se nalazi u ulju noćnog jaglaca.

Aspekti, Vitamini i minerali za atraktivne nokte

Vitamin A – ako nije dovoljan, nokti će vam početi da oštećuju, koža će se sigurno osušiti i možda ćete doživjeti noćni gubitak vida. Potpuno prirodni resurs su: artičoka, crna ribizla, šargarepa, maslačak, krkavina.

Vitamin B2 (riboflavin) – nedostatak će se pridružiti kvalitetu kože, noktiju, kose, oticanje parodontala i takođe jezika. Prirodni resursi su: pareno lisnato povrće, maslačak-od svježih biljaka se ne uzima!

Biotin-paradajz je potpuno prirodan resurs.

Vitamin B6-piridoksin, nedostatak se javlja zbog grčeva u stomaku, pojačane ekscitabilnosti, migrene, gubitka kose, ekcema na glavi kao i nekvalitetnih noktiju. Prirodni resurs su žitarice.

Pantotenska kiselina-pokazaće ne samo na vrhunskom kvalitetu noktiju, već dodatno na glavobolju, ošamućenost, gubitak kose i takođe oticanje malog crevnog trakta. Biljni resursi su svježe povrće, žitarice, kopriva, hmelj.

Vitamin C-izvori su dobro poznati, međutim, dozvolite dodatak sa biljkama: crna bazga, breza, Rowan, hren, malina, šipak …

Silicijum-ako vam nedostaje silicijuma, videćete ga na noktima, kosi i koži. Može se dopuniti mnogo zahvaljujući Preslici, brute, plućnjak …

Kalcijum-je osnova kostiju, zuba, kao i može se dopuniti jedenjem koprive, gaveza, maka, bubble algi …

Zamor gvožđa, ošamućenost i takođe lomljivi nokti-ovo su neki od znakova nedostatka gvožđa. Ako to osetite na sebi, onda ga napravite, na primer, od mažurana, vanile, semena bundeve, semena sezama kao i šipka.

Ne podcjenjujte izgled noktiju. To može ukazi ati na ozbiljnu bolest. Pazite posebno na ove naznake

Loš izgled noktiju može značiti da se neka vrsta bolesti uspostavlja u našem tijelu. Nokti nas informišu o jetri, plućima, kao i srčanim problemima ćelije raka se dodatno mogu dijagnostikovati, navodi Debra Jaliman. Nokti rastu oko 1 mm svake sedmice. Kod starijih jedinki rast je prilično sporiji. Zdravi i izbalansirani nokti postaju glatki, sjajni, prozirni i roze. Ipak, ako nokti počnu da transformišu žutu boju, a na kućnoj ploči se pojavljuju i poprečni žljebovi, to je jasan pokazatelj da se tijelo suzdržava od dobrog rada. Koje bolesti nas mogu naučiti o promjenama na noktima? Znakovi bolesti vidljivi su na noktima. Nokti otkrivaju znakove i simptome mnogih kožnih bolesti, koji se sastoje od psorijaze, ekcema, šindre i gljivičnih infekcija. Koje promene na noktima treba da privuku naše posebno interesovanje? Ako dođe do promjene boje površine nokta, tj.ako površina nokta transformiše žutu ili postane smeđa, to bi moglo dodatno ukazivati na modifikacije rasta.Ne podcjenjujte izgled noktiju. To može ukazi ati na ozbiljnu bolest. Pazite posebno na ove naznake

Isto tako alarmantno je zadebljanje ili fragmentacija ploče nokta bez ikakvih povreda. U takvim situacijama preporučuje se brza konsultacija sa ljekarom. Lezije noktiju na nogama podijeljene su pravo u brojne grupe. Zajedno sa lezijama rasta, zaraznim lezijama ili ranama povezanim sa kožnim oboljenjima, govorimo i o ranama na noktima koje vidimo tokom sistemskih bolesti. Klijent uključuje podešavanje u ploči za nokte, a nakon toga medicinski stručnjaci sumnjaju da nešto nije u redu sa tijelom. Problem noktiju se takođe pogoršava korišćenjem citostatika, koji se koriste u tretmanu zračenja ćelija raka. Uzimanje citostatika može prouzrokovati inhibiciju razvoja ploče nokta. Kasnije, kada nokti počnu da se šire unazad, na njima se pojavljuju poprečni žljebovi, udubljenja ili promjena boje. Ovo je, shodno tome, posljedica Već pretrpljene bolesti ili liječenja. Nokat se može formirati’ poput zebre ‘nakon nekoliko hemoterapijskih terapija“, opisuje profesor Reich.

Na noktima se mogu uočiti i drugi znaci i simptomi određenih uslova

Međutim, promijenjena boja noktiju možda neće stalno biti žuta ili smećkasta. Takođe može biti plava, što obično znači plava gnojna infekcija. Vrijedi znati i druge modifikacije na ploči nokta, koje bi mogle sugerirati stanje. Crvene uspravne crvene pruge povremeno su rezultat psorijaze, reumatoidne upale zglobova ili visokog krvnog pritiska.Poprečne brazde-ukazuju na uslove u razvoju matrice nokta i korijena. Dešavaju se kod ekstremnih zaraznih bolesti, trovanja, liječenja citostaticima. Poprečne pruge mogu se nalaziti kod osoba sa neprofesionalno izvedenim manikirom, pored mehaničkih povreda noktiju. Okrugli tačkasti otvori (stanjivanje noktiju) – otvori spolja noktiju povezani su sa psorijazom, zovu ekcem i gljivične infekcije. Oni mogu dodatno biti posljedica loše ishrane. Povećanje pojedinačnih noktiju-nastaje kao rezultat alergije na lak ili kao rezultat gljivične infekcije. Razvoj brazdi, odvajanje nokatne ploče — može se dovesti do uzimanja antibiotika na recept, citostatika, retinoida. Obično se dešava istovremeno sa bojenjem ili vitiligom ploče za nokte. Vitiligo se manifestuje kod loše osobe svetlim tačkama neravnih oblika na koži, često oko prstiju, usta, očiju, genitalnih područja, zglobova, prepona kao i lica. Hipertrofija noktiju-žuta pigmentacija i mikroskopske promjene na kapilarima osovine nokta su posebne. Javlja se u toku dijabetesa. Subungualna keratoza je jedan od simptoma psorijaze. Prati ga žuta pigmentacija noktiju.