Rosacea (acne rosacea) je čest osip na koži na licu

Rate this post

Rosacea (acne rosacea) je čest osip na koži na licuRosacea uobičajeno stanje kože koje se obično dešava na lokaciji lica. Stanje utiče na procenjenog jednog od deset odraslih. Rozacea je prilično česta kod žena starijih od 30 godina i općenito počinje kao bol obraza, nosa, čela i čeljusti. Eritematozni proboj također općenito uspostavlja akne slične bubuljicama. Rozacea se liječi lokalnim losionima, anti-bioticima ili izotretinoinom u teškim situacijama. Ovaj informativni paket govori o uzrocima, simptomima i tehnikama liječenja rozacee. Znaci rozacee variraju odvojeno, što otežava postavljanje dijagnoze.

Za odgovarajuću dijagnozu, kao i najbolji mogući tretman, neophodno je stupiti u kontakt sa dermatologom. Ako vjerujete u rozaceu, Ljekari za kožu Terveystalo će vam sigurno pomoći da otkrijete izvore simptoma i pronađete najbolje moguće.

Šta je rozacea, kao i zašto je kreirana?

Uzrok rozacee je neidentifikovan, ali sklonost ka njoj može biti naslijeđena. Iritantni faktori sastoje se od, posebno, jakog sunca, temperaturnih promjena ili hladnih vjetrova. Potrošnja alkohola može podići upalu kože. Često kupanje u sauni takođe može izazvati upalu. Rozacea je najgora u proleće, kao i veoma rano leto. Rosacea nije prenosiva niti ishod lošeg zdravlja. Znaci i simptomi. Rozacea obično počinje bolom obraza, ali se može dogoditi u bilo kojoj vrsti područja lica. Bol se dovodi do širenja krvnih sudova u kosi (eritematozna rozacea, kuperosa) i takođe pojačava. Akni slični bubuljicama, a takođe i pustule (papule i pustule) se takođe najčešće proizvode. Kada se oba dešavaju zajedno, to je papulopustularna rozacea. Za razliku od akni, rozacea nema mitesere ili bijele glave (lijevke). Peckanje i retko svrab se mogu desiti u područjima rozacee. Neki stručnjaci uzimaju u obzir dermatitis oko usta (perioralni dermatitis) kao blagi oblik rozacee. Teško poboljšanje lojnih žlijezda u predjelu nosa može dovesti do kvrgavog nosa (rinofima). Odvija se praktično isključivo u momcima. Nekoliko ljudi doživljava upalne simptome očiju kao i kapaka (okularna rozacea). Mogu se dodatno pojaviti kao plikovi na kapcima ili svinjaste tačke. Otkriće. Rozacea se identifikuje na osnovu spoljne procene (medicinska slika), a takođe i znakova i simptoma. Često, u slučaju pitanja, može biti potrebna biopsija za validaciju izbijanja. Nisu potrebni nikakvi testovi krvi. Rosacea se ponekad može zamijeniti s aknama, eritematoznim lupusom diseminatus, sebumskim dermatitisom (seboroični ekcem) ili fotogenim dermatitisom (izbijanje sunčeve svjetlosti).

Liječenje rozacee – kada posjetiti ljekara?

Kada je u pitanju izbijanje lica, medicinska dijagnoza je važna. Ako se osip na licu nastavio 1-2 sedmice, poželjno je potražiti medicinske preporuke od specijaliste za kožu. Liječenje rozacee mora se započeti što je prije moguće kako bi se spriječilo da se bolest pogorša. Losion metronidazola bez recepta ili gel azelainske kiseline koristi se kao lokalna terapija. Takođe se može koristiti losion ivermektin. Uticaj tretmana u susjedstvu mora se predvidjeti za 1-3 mjeseca. Nakon kursa terapije, lokalna terapija se takođe može koristiti kako bi se izbjegle regresije stanja. Terapija kortizonom može pogoršati rozaceu, tako da je ne treba koristiti. Jedan od razloga zašto se rozacea pogoršava je korišćenje kortizonskih krema.Liječenje rozacee - kada posjetiti ljekara?

Ako regionalno liječenje ne funkcioniše, treba započeti oralni antibiotik. Antibiotici koji se izdaju na recept tetraciklinskog tima su uglavnom korišćeni. Ako ne odgovaraju, može se izabrati antibiotik klase makrolida. Veličina terapije je 6-12 sedmica. Ako antibiotik ne pomaže, dermatolog može započeti terapiju izotretinoinom, koji se koristi za liječenje akni. Prošireni krvni sudovi (couperosa) mogu se liječiti brimonidin tartarat gelom koji ih sužava. Njegov maksimalni period djelovanja je oko osam sati, a također nema trajnog utjecaja. Dugotrajniji efekat postiže se laserskim tretmanom kože, najbolje sa laserom pulsa u boji. Laserska terapija uklanja proširene krvne sudove bez oštećenja površine kože. Kvrgavi nos može operativno liječiti plastični hirurg i / ili oralnim izotretinoinom. Zbog znakova očiju preporučuje se razgovor sa oftalmologom. Okularna rozacea se liječi losionima ili opadanjem očiju, a također i antibiotikom.

Briga o sebi

Područje osipa na licu morate svakodnevno očistiti umjerenim tečnim sapunom i mlakom vodom. Morate koristiti svijetle, nemasne kreme za sunčanje (sunlight defense variable 30-50) i pokrivala za glavu kako biste zaštitili svoje lice od sunčeve svjetlosti. Dodatno je neophodno zaštititi lice od vjetra i mraza. Lagana, pokrivna šminka se može koristiti osim ako ne pogorša znakove i simptome. Odlično je ograničiti korišćenje alkohola kao i toplih pića. U sauni treba posmatrati umjerenost.

Kako se pravilno nositi sa rozaceom

Crvena koža, fleke i takođe rane na licu? Rozacea se ne može potpuno izlečiti, ali na sreću njeni znaci mogu se minimizirati i izbjeći. Na ovaj način ćete se nositi sa svojom kožom i otkriti najbolje proizvode za tretman, kao i šminku. Kako tačno da razumem rozaceu? Rozacea čini kožu crvenom, toplom i takođe svrbi. Akne kao i pustule ponekad se pojavljuju na jagodicama, bradi, čelu, a takođe i na nosu. Koža može pocrvenjeti kada je hladna i vruća, kada se znoji, u zanimljivim okolnostima ili čak nakon čaše vina. Iritantni aspekti obično uključuju topla pića, alkohol, jake začine, sunce i kupanje u sauni. Za mnoge, znakovi i simptomi kože postaju najgori nakon zimske sezone, a takođe i najmirniji u kasno ljeto. Rozacea se takođe može povezati sa znakovima oka i simptomima kao što su oticanje kapka ili konjunktive, plikovi na kapcima ili suvo oko. Kod neobične vrste rozacee, rinofim otkriva pojavu kvrgavih lojnih žlijezda, a također i vezivnih ćelija na licu, obično u nosu. Specifični osnovni uzrok rozacee nije poznat. Prepoznato je da je rozacea-imunološka zaštita kože ugrožena i da je sklonost rozacei genetska. Rosacea je trajna kožna bolest koja se ne može u potpunosti liječiti.

Kako da informišem rozaceu od akni, kuperose i takođe perioralnog dermatitisa?

Za razliku od akni, rozacea ne ide uvijek zajedno s epidemijama. Kod couperosa, koža je stalno crvena, jer se uvećani površinski krvni sudovi kože mogu vidjeti kroz kožu. Couperosa nema gnoj, ali može postati rozacea sa acnesom. Kod perioralnog dermatitisa, znakovi i simptomi slični rozacei pojavljuju se samo oko usta, često u vanjskim rubovima očiju. Perioralni dermatitis dolazi iz iste porodice bolesti kao i rozacea.

Kako tačno da liječim i zaustavim rozaceu?

 • Poduzmite odličan tretman svoje kože u svakom pogledu. Tretirajte je delikatno takođe kada je rozacea gotovo asimptomatska.
 • Održavajte kožu čistom i hidratiziranom.
 • Koristite nežne kozmetičke predmete za delikatnu i prijemčivu kožu. Spriječite intenzivne pilinge, a također i druge mehaničke napetosti na koži.
 • Umirite, ojačajte i olakšajte bol kozmetikom rosacea.
 • Upotreba krema za sunčanje da se sami zaštitite od sunčeve svjetlosti veoma pažljivo. Ostanite u hladu tokom toplog perioda i koristite visoko-zaštitni blok za sunčanje za lice pogodan za osjetljivu kožu od kasnog proljeća do kasne jeseni-svaki dan.
 • Sprečite velike i takođe brze promene temperature, saune kao i leda. Osigurajte kožu lica urednom odjećom na otvorenom po hladnoći.
 • Spriječite sve što čini da se vaša rozacea pogorša, kao i da vam lice zatreperi.
 • Liječite simptomatsku rozaceu lijekovima bez recepta koji se nude bez recepta. Posjetite dermatologa ako se znakovi i simptomi ne mogu kontrolisati samoliječenjem.

Probaj:

 • Avene Relief-Relief krema za čišćenje uklanja šminka i takođe prašina sa lica dok umiruju i jačaju.
 • La Roche-Posay Rosalic Ar intenzivan proizvod ne samo da hrani, umiruje i ojačava površine zidova krvnih sudova, već takođe pokazuje svetlost i takođe ujednačava ten.
 • Lierac Rosilogie modifikacija bola smanjujući efekte kreme se bavi i takođe zaustavlja znakove rozacee i sastoji se od zelenih pigmenata koji neutrališu upalu kože.