Bol u gihtu, kao i visoka mokraćna kiselina

Rate this post

Artritis gihta poznat je kao bol u gihtu ili bolest kraljeva. To je upalna bolest definisana pojačanom proizvodnjom ili smanjenim izlučivanjem mokraćne kiseline. Povećana razina mokraćne kiseline u krvi uzrokuje taloženje kristala soli u zglobovima, ligamentima kao i bubrezima. Deponovani kristali izazivaju veoma bolnu upalu, koja može ući u akutni gutni napad.Bol u gihtu, kao i visoka mokraćna kiselina

Razlog

U 10% pojedinaca primarni razlog je nasljedstvo u domaćinstvu. Kod 90% ljudi, artritis gihta je podstaknut neodgovarajućim načinom života, prekomjernom ishranom (visoka potrošnja proteina, masti i šećera) s jedne strane, kao i smanjenim troškovima energije na razne druge (malo pokreta). Učestalost gihta raste s godinama, kao i znatno je veća kod muškaraca nego kod žena. Visok nivo mokraćne kiseline u krvi (tzv.uricemija) obično se javlja odjednom sa visokim krvnim pritiskom, gojaznošću (posebno abdominalnim), visokim nivoom šećera i masti u krvi. Kod ovih ljudi mokraćna kiselina povećava rizik od poteškoća sa kardiovaskularnim bolestima i bolestima bubrega. Kao rezultat toga, neophodno je preduzeti takve nutritivne mere koje će sigurno pomoći u smanjenju ne samo nivoa mokraćne kiseline, već i različitih drugih aspekata rizika za srčane bolesti.

Koraci režima

Pridržavajte se režima konzumiranja alkohola: pijte najmanje 2,5 litara bezalkoholnih niskokaloričnih tečnosti dnevno. Najprikladnija pića su negazirana gazirana gazirana voda, voće, a takođe i organski čajevi (Zlatica, šipak, Preslica, kopriva). Alkalne mineralne vode (npr. Bílinská kyselka, Poděbradka, Magnesia …) dodatno se savjetuju u ograničenim količinama. Program konzumiranja alkohola može se dopuniti sirovim povrćem, voćem i salatama, posebno kada se sastoje od diuretičkog celera, peršuna, kao i lovage. Promenite režim ishrane: minimizirajte konzumaciju purina, a takođe i oksalata u ishrani, od njih se u organizmu stvara mokraćna kiselina (tabela hrane je predstavljena na 2.web stranici teksta). Ograničite potrošnju mesa, mesnih predmeta, čvrstih mesnih juha. Najbolja vrsta pripreme mesa je kuvanje, prženje je nepravilno. Zamijenite masti za kućne ljubimce kvalitetnim biljnim i ribljim mastima, a takođe i uljima. Izbjegavajte pića zaslađena fruktoznim sirupom, a također i zaslađivanje obroka. Ograničenje začinjenih aroma, potrošnja dosadnih recepata. Potpuno manji unos soli (poluproizvodi, začini). Koristiti mnogo krhke začine. Dopunite proteine sa povećanom konzumacijom raznih nemasnih mlečnih proizvoda (sirevi do 30% t.v.S., jogurti čak 3% t.v.s.). Povećajte unos povrća i voća na oko 100-150 g 3 puta dnevno. Ne zagrijavajte povrće, a takođe i voće, konzumirajte najmanje pedeset posto dnevne potrošnje u svježem tipu. Odustali od pušenja cigareta, kao i ograničili potrošnju piva koje ima purine. Alkohol smanjuje sposobnost uklanjanja mokraćne kiseline iz organizma. Optimalna dozvoljena količina alkohola dnevno: vino 3 dcl, pivo 5 dcl. Za dame se pretpostavlja polovina količine. Upravljanje težinom: pojačajte vježbu na 2-3 puta sedmično po pola sata. Odaberite kardiovaskularni sport-vožnju biciklom ili konjima, energično hodanje, aerobik, plivanje, klizanje, kros-country snowboarding.

Faze bolesti

Trajanje bez napora. Traje godinu dana i više, nivo mokraćne kiseline je trenutno povišen, međutim pacijent još ne doživljava subjektivnu bol. Posebno velika opasnost od napada je kod uricemije 540 µmol/ L. redovni stepen kod muškaraca je 210-450 µmol/ l, kod žena 140-360 µmol / L. Trajanje intenzivne upale goutnih zglobova. Razvijaju se subjektivni problemi: zglobovi nogu ili ruku su otečeni, topli, neudobni, koža je napeta i takođe se obično ljušti. Najčešće se utiče na palac stopala. Poboljšani nivo osetljivosti se manifestuje generalno tokom noći (pokrivanje takođe boli), nivo temperature se takođe može povećati. Okidač može biti alkohol, anksioznost, infekcija ili neuredna konzumacija hrane (brak, masakr). Do štrajka dolazi od nadutosti, mučnine ili povraćanja, bolova u mišićima, anksioznosti, znojenja. Napad boli gihta traje pojedinačno, od niza sati do brojnih sedmica. Period interkritički dani. Trajanje između intenzivnih napada, kada je osoba potpuno lišena nelagode. Traje odvojeno, pola godine ili čak i više. Trajanje hroničnog toferoznog gihta. Može se zaustaviti terapijom i promjenom načina života. Premešta se kod nedisciplinovanih ljudi, kod kojih stanje može dovesti do stvaranja goutnih tofusa, koji izazivaju devastaciju do raspada okolne kosti. If tofu (izgrađeni kristali soli kys. urinarni sistem) kontaminira, veoma teško zacijeliti. U početku se utiče na zglob na velikom nožnom prstu, a zatim se otok širi na bok, gležanj, koleno, zglob i takođe ušnu školjku.Faze bolesti

Giht i takođe mokraćna kiselina

Svakako ćemo vam razjasniti šta uključuje bol u gihtu, predložit ćemo vam samo kako spriječiti nakupljanje mokraćne kiseline u tijelu i dodatno šta učiniti ako smo se trenutno bavili ovim problemima. Šta je DNK. Artritis gihta, giht, periostitis, kolokvijalno „bolest kraljeva“ ili na latinskom artritis uratica. Sve su to indikacije trajnog poremećaja metabolizma purina, u kojem se kristali mokraćne kiseline čiste u zglobovima ili ligamentima (gdje stvaraju upalu zglobova), a također i u unutrašnjim organima, posebno u bubrezima, što može dovesti do razvoja urolitijaze kao i, što je još gore, otkazivanje bubrega. To može biti i genetski i takođe dobiti problem, prvenstveno kao rezultat neodgovarajućeg sastava ishrane.

Kako prepoznati mokraćnu kiselinu u krvi

Neki pojedinci imaju visoke vrijednosti mokraćne kiseline u krvi, ali znakovi i simptomi nemaju nikakvu vrstu na bilo koji način, u kom slučaju govorimo o asimptomatskom artritisu gihta. Međutim, uglavnom su znakovi i simptomi artritisa gihta iznenadni i često se dešavaju uveče. To ima veze sa:

  • Ekstremna nelagoda u zglobovima: po pravilu, to je palac na nozi, ali upala se može materijalizirati u bilo kojoj vrsti zglobova-obično su to zglobovi gležnja, koljena, zglobovi ruku, zglobovi ili prsti. Bol je najteži tokom prvih 4-12 sati, nakon čega se njegova jačina smanjuje, ali se može zadržati nekoliko dana do sedmica, pri čemu su razni drugi teški udari intenzivniji i utiču na još više zglobova.
  • Bol i takođe otok: područje oko pod uticajem zglobova često ima tendenciju da bude crveno, otečeno i takođe osetljivo na dodir. Koža okolo je sjajna i zategnuta.
  • Ograničena aktivnost: dinamički bol u gihtu može izazvati hronični deformitet zglobova, što rezultira značajnim problemom u aktivnosti.
  • Tofus: to je skladište mokraćne kiseline, koji uzima vrstu sitnih i još većih udaraca ispod kože. Javljaju se, na primjer, na ušima, međutim i na rukama i drugim mjestima.
  • Ostale poteškoće: povremeno napadi boli protiv gihta dolaze sa visokom temperaturom, zimicom, malaksalošću ili bolom u vratu i leđima.

Kada se obratiti lekaru. Ako osjetite neočekivanu i intenzivnu bol u zglobovima, oticanje oko zglobova ili probleme sa pilingom ili nelagodu u predjelu leđa, ne oklijevajte posjetiti svog ljekara. Zanemareni artritis gihta može rezultirati dugotrajnim oštećenjem zglobova ili bubrega.